Hlavní obsah

Divadlo na Vinohradech uvedlo Baladu pro banditu

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Divadlo na Vinohradech dnes v premiéře uvedlo oblíbenou hru Balada pro banditu. Příběh z Podkarpatské Rusi podle románu Ivana Olbrachta diváci v téměř zaplněném hledišti na vinohradské scéně sledovali s nasazenými rouškami.

Článek

Legendární loupežník Nikola Šuhaj v podání Marka Lambory si tvář zakrývat nemusel. Inscenace s mnoha pěveckými výstupy se bude hrát i v nouzovém stavu, vedení divadla na webu uvádí, že „ve všech jeho uváděných inscenacích se převážně nezpívá“.

Vláda ve svém usnesení k nouzovému stavu uvedla, že od 5. října se zakazují „koncerty, divadelní představení a jiná umělecká představení a slavnosti, při kterých se převážně zpívá, včetně zkoušek“.

Balada pro banditu tak, jak podle Olbrachtova románu vznikla v 70. letech v Divadle Husa na provázku, se obecně označuje jako muzikál. Činoherní party střídají pěvecké výstupy. Diváci dnes většinu ze zpívaných částí inscenace odměňovali potleskem, nejvíce pak část, kde se zpívá „Horní, Dolní Ořešany, kéž by pány pověšáli“. Smích v den, kdy v Česku začaly krajské volby, sklidila také část, kde se při úvahách o novém starostovi Koločavy praví, že by měl být moudrý a neměl by mít majetek.

Tvůrci inscenace více než jiní, kteří kladli důraz na poetičnost textu a pohybovali se více v náznacích, vyzdvihli v hereckých projevech politikaření, úplatkářství, intriky a úklady, které se v příběhu vyskytují. Poukazování na ně, navzdory tomu, že text vypráví o událostech starých stovku let, v publiku velmi rezonovalo. Na konci diváci inscenaci odměnili mnohaminutovým potleskem vstoje.

V režii Juraje Deáka Šuhajovu milou Eržiku hrají Tereza Císařová nebo Michaela Tomešová, v dalších rolích se objeví Tomáš Pavelka, Igor Bareš, Kryštof Rímský, Andrea Elsnerová nebo Daniel Bambas.

Román Ivana Olbrachta Nikola Šuhaj loupežník z doby po první světové válce plný lásky, zrady, nezkrotné touhy po svobodě, ale i úplatnosti, pomsty a vražd vyšel roku 1933, dočkal se několika filmových a mnoha divadelních zpracování. Nejslavnější je inscenace Milana Uhdeho a Miloše Štědroně v brněnském Divadle Husa na provázku, kde ji nastudoval režisér Zdeněk Pospíšil. Ten se pod text i podepsal, protože Milan Uhde byl v té době zakázaným autorem.

Divadelní balada s písničkami se brzo stala hitem, který v 70. letech vnášel do normalizačního prostředí závan svobody a nezkrotnosti. Ke zpopularizování titulu výrazně přispělo i filmové zpracování, které v roce 1978 natočil na základě divadelní inscenace režisér Vladimír Sís s Miroslavem Donutilem a Ivou Bittovou v hlavních rolích. Dílo se od doby svého konspirativního vzniku stalo jedním z tuzemských jevištních evergreenů, jen za posledních 20 let jej uvedlo 13 scén.

Nikola Šuhaj byl skutečnou historickou postavou a zahynul 16. srpna 1921. Olbracht pobýval několik let na Podkarpatské Rusi, zpracovával příběhy vyprávěné místními lidmi a v roce 1933 stvořil tuto legendární literární postavu, za niž dostal Státní cenu za literaturu.

Reklama

Související témata:

Doporučované