Hlavní obsah

Divadlo Semafor slaví jubileum. Je to šedesát let od první premiéry

Pražské divadlo Semafor slaví šedesát let od první premiéry.Video: Ondřej Kočí

 

Reklama

Letos je tomu šedesát let, co Jiří Suchý a Jiří Šlitr založili divadlo Semafor (zkratka pro SEdm MAlých FORem) a dnes přesně před šedesáti lety, tedy 30. října 1959 uvedli první premiéru. Jednalo se o hru Člověk z půdy, v alternaci Miroslava Horníčka a Miloše Kopeckého.

Článek

Tato hra nebyla důležitá jen pro samotný Semafor, ale i pro Jiřího Suchého. Byla to totiž jeho první velká role na prknech, které znamenají svět.

Legendární divadelník ale v našem rozhovoru přiznal, že jeho začátky nebyly zrovna jednoduché: „To jsme měli ještě Semafor ve Smečkách, tam, kde je dnes Činoherní klub. Hráli jsme Člověka z půdy. Miloš Kopecký hrál hlavní roli a alternoval se s Miroslavem Horníčkem, ale já hrál s Kopeckým. V té době jsem byl totální dřevo. Kopecký mi ještě po telefonu dával takovou DAMU v kostce. Nepomohlo to, ale za tři roky se o mně už kritici začali vyjadřovat i pochvalně“, zavzpomínal Jiří Suchý.

Do Semaforu postupně nastoupili také Waldemar Matuška, Karel Štědrý či Pavlína Filipovská. V roce 1960 vznikají první nahrávky semaforských hitů, například Pramínek vlasů a Marnivá sestřenice. Členkou divadla se stala taky zpěvačka Eva Pilarová a v roce 1963 přichází do Semaforu Karel Gott.

Začátkem sedmdesátých let se součástí Semaforu stává herečka a zpěvačka, která je dodnes jeho neodmyslitelnou součástí, Jitka Molavcová. „18. května roku 2020 to bude padesát let, co jsem přišla do divadla Semafor jako velmi slušné děvče a nebylo mi ani dvacet. Zpívala jsem ‚Už deset let nám láska slouží‘ a všichni se usmívali. A tak to všechno začalo,“ řekla Televizi Seznam Jitka Molavcová.

Cestu divadla Semafor, ale i jejich hlavních aktérů jsme zmapovali ve videu, které najdete nahoře v textu. Je součástí pořadu Slavní. Na Televizi Seznam běží každý všední den v 19:50.

Návod k naladění Televize Seznam najdete zde.

Reklama

Doporučované