Hlavní obsah

Divadlo v Plzni zkouší My Fair Lady, premiéru už potřetí odloží

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Už potřetí muselo divadlo J. K. Tyla v Plzni kvůli koronavirové pandemii odložit premiéru slavného muzikálu My Fair Lady.

Článek

„Herci i celý realizační tým ale představení zkoušejí a připravují, aby byli schopni ho v případě uvolnění protiepidemických opatření kdykoliv uvést,“ řekl šéf muzikálového souboru Lumír Olšovský.

Premiéra příběhu květinářky Elizy Doolittleové a morousovitého profesora Higginse měla být už loni v květnu, přišla ale vládní opatření a uzavření divadel. Po letním uvolnění divadlo naplánovalo premiéru na listopad a muzikálový soubor inscenaci opět připravil, další vlna pandemie ale znovu divadla zavřela. Zatím poslední termín premiéry měl být 23. ledna, ani teď ho ale nebude moci soubor svým divákům představit.

„Máme v hracích plánech, že v sobotu je premiéra, takže představení se každopádně odehraje, jen zase před prázdným hledištěm bez diváků. My nemůžeme tu vrcholovou formu, kterou jsme měli před koronou, ztratit tím, že nebudeme povolání soustavně vykonávat. Najednou na nějaké tiskové konferenci někdo řekne něco nečekaného a my musíme být připraveni,“ řekl Olšovský. Inscenace musí být hotová do posledního detailu - herci, orchestr, garderobiérky, vlásenkářky, osvětlovači, technici i jevištní technologie divadla.

Kromě nastudování My Fair Lady muzikálový soubor musí udržovat i své inscenace, které už premiéru měly. Do prázdného hlediště tak odehrál například velkolepé muzikály Elizabeth, Donaha! nebo Billy Elliot. „Snažíme se ignorovat to, že nám chybí kontakt s divákem, a předstíráme, že se provoz vrátil, protože už dál čekat na zkušebnách nemůžeme. Musíme něco dělat, aby hlasivky zabraly, aby si svaly vzpomněly, aby koronakila tělesné váhy šla dolů a vše se dostalo do vrcholné formy,“ řekl Olšovský.

V My Fair Lady má první velkou roli od doby, kdy se v roce 2016 stal v Plzni šéfem muzikálového souboru. „Dosud jsem je jen šéfoval a režíroval a bránil jsem se tomu, abych měl vlastní roli. Ale teď už je provoz zaběhnutý a už jsem měl i čas na to se věnovat sám sobě jako herec a nechat se vést režisérem Markem Němcem,“ poznamenal představitel hlavní role profesora Henryho Higginse. Na svou první velkou hlavní roli Elizy se v muzikálu těší členka souboru Charlotte Režná. První roli v Plzni si příležitostně zahraje také Martin Otava, který je od roku 2014 ředitelem divadla. V alternaci s Radkem Antonínem Shejbalem se představí jako otec Elizy Alfréd Doolittle.

Muzikál podle hry Pygmalion dramatika G. B. Shawa měl premiéru v roce 1956 v New Yorku, v roce 1964 vznikl oskarový film s Audrey Hepburnovou a Rexem Harrisonem. Do Plzně se My Fair Lady vrací počtvrté po inscenacích v letech 1965, 1975 a 2002.

Reklama

Doporučované