Hlavní obsah

Divadlo ve Znojmě slaví 120 let, nachystalo speciální program

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Městské divadlo Znojmo oslaví 120 let od svého vzniku. Návštěvníci se mohou od 19. září až do 5. listopadu těšit na narozeninové inscenace a koncerty.

Článek

Užijí si například Gogolovu Ženitbu, Vraždu v salonním coupé z repertoáru Divadla Járy Cimrmana nebo galavečer, kterého se zúčastní herec Marek Eben. O oslavách informovala Znojemská Beseda, která divadlo spravuje, na svých webových stránkách.

V představeních vystoupí například David Gránský, Barbora Hrzánová nebo Miroslav Hrabě. Galavečer organizátoři naplánovali na poslední zářijovou sobotu. „Zveme nejen pravidelné diváky, ale také ostatní návštěvníky a zejména místní, kteří by rádi zavzpomínali a připili si na další úspěšné sezony. Ještě před samotným začátkem odkryjeme pamětní dlaždice před divadlem,“ řekl ředitel Znojemské Besedy František Koudela. Vstupenky na představení i galavečer jsou již v prodeji.

Vedení města divadlu k narozeninám nadělilo nově čalouněné a upravené sedačky za 1,3 milionu korun. V předešlých měsících také nechalo zrekonstruovat kotelnu za jeden a půl milionů korun bez daně a upravit okolí divadla. „Zaměstnanci Městské zeleně obnovili stromy, keře a vysadili růže. Součástí byla obnova trávníku a rekonstrukce automatického závlahového systému. Celkové náklady na revitalizaci okolí divadla činily 150.000 korun,“ vyčíslil vedoucí marketingu Znojemské Besedy Karel Semotam.

Nynější budova na náměstí Republiky vznikla na přelomu roku 1989 a 1900 podle projektu Alexandera Grafa. V sobotu 29. září roku 1900 byla slavnostně otevřena hrou Dva šťastné dny Franze Schöntana a Gustava Kadelburgera.

Divadlo každoročně hostí desítky hereckých souborů a hudebních interpretů. Jsou mezi nimi například Dejvické divadlo, Divadlo Na Jezerce, Divadlo Bolka Polívky, ale také divadla oblastní, jako je Těšínské divadlo, Východočeské divadlo Pardubice nebo Městské divadlo Zlín. Nechyběli ani hudební interpreti jako Štefan Margita, Bratři Ebenové, Spirituál kvintet, Václav Neckář, Anna K. nebo Aneta Langerová. Divadlo hraje také pro mateřské, základní a střední školy ze Znojma a okolí.

Reklama

Doporučované