Hlavní obsah

Divák se v mých postavách často poznává, říká autor původní hry o nejhorší pěvkyni světa

Rozhovor s populárním britským dramatikem Peterem Quilterem.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Podle jeho hry vznikl film s Meryl Streepovou v roli Florence Foster Jenkinsové a nejen ten. Nejnovější komedii napsal Peter Quilter speciálně pro pražské Divadlo Ungelt. Rodinný příběh s drsnou zápletkou nese název Trhni si, otče.

Článek

„Hra v Ungeltu je v podstatě založená na pravdě,“ vypráví o příběhu, ve kterém se rodiče rozhodnou uspořádat pro drogově závislého syna takzvaný preventivní pohřeb. „Můj kmotřenec se dostal do velkých potíží s drogami. Jednou jsem se potkal s jeho rodinou a ta si stěžovala, že už vážně neví, jak ho zastavit, že jinak umře. A mě napadlo, že bychom mohli uspořádat pohřeb a pozvat ho na něj, aby viděl, jak dopadne.“

Rodiče tehdy pro svůj plán nezískal, pomohla ale samotná hra, kterou o tom později napsal. „Když jsem ji poprvé uvedl v Londýně, poznal se v hlavním hrdinovi a změnilo to jeho přístup.“

Obvykle se ale na poselství svých dramat tolik nesoustředí, chce hlavně rozesmát a zaujmout diváky. „Fascinuje mě proto divadelní prostředí,“ přiznává dramatik. „Herečky i režiséři jsou schopni v jednu chvíli hystericky řvát a za pět minut se smějí na baru. Jsou to lidé, kteří nejsou obyčejní, a vy přece nechcete jít na všední příběh.

Podle jeho příběhů teď vzniká film o Judy Garlandové, kde si hlavní roli zahrála Renée Zellwegerová. V minulosti se hned dvou filmových zpracování dočkala jeho hra o operní pěvkyni, která neuměla zpívat. Kde čerpá inspiraci? A proč používá reálné postavy i dialogy? Sledujte ve videu výše.

Reklama

Doporučované