Hlavní obsah

Dívčí brusle a chrániče z molitanu. Máma Davida Pastrňáka vzpomíná, jak vychovala hokejovou hvězdu

Rozhovor s Marcelou Ziembovou o začátcích a hokejové kariéře jejího syna Davida Pastrňáka.Video: Adam Sušovský

 

Reklama

Hokejová superstar a tahoun české reprezentace David Pastrňák dnes v NHL vydělává miliony dolarů ročně. Jeho kariéra přitom začínala v podmínkách, kdy nebylo ani na pořádnou výstroj. Nejen to popisuje v rozhovoru pro Seznam maminka českého útočníka Marcela Ziembová.

Článek

Nedovolí si vynechat jediný zápas. Během sezony vstává nad ránem, aby viděla svého syna válet v NHL. U televize trne s napětím i teď, když David Pastrňák září na hokejovém mistrovství světa. „Jsem hrdá máma. Reprezentace je jeho srdíčková záležitost, hokejem se baví. Voláme si před každým zápasem a z hlasu poznám, jak je v pohodě. Možná je trošku unavený, ale v pohodě,“ říká Marcela Ziembová. Maminka, která České republice vychovala možná nejlepšího hokejistu současnosti.

Za to, jakým způsobem to dokázala, si zaslouží obdiv. Na výchovu Pastrňáka zůstala po rozvodu sama, bez peněz sháněla výstroj, kde se dalo. „Nebyla to žádná sranda. Byly to takové sociální začátky. Hrál s molitanovými chrániči a v dívčích krasobruslařských bruslích, protože byl maličký. Tak malé brusle se snad ani neprodávaly. V průběhu roku jsem sháněla práci, kde se dalo. Narozeniny a Vánoce pak byly jen o hokejové výstroji,“ směje se dnes hrdá maminka.

Video: Pastrňák s Krejčím nad ránem zapěli český hit a natočili se u toho. Umí kromě hokeje i zpívat?

Zpívání českého hitu.Video: Seznam Zprávy

David Pastrňák v těchto dnech táhne reprezentaci na mistrovství světa a má za sebou v jednadvaceti letech průlomovou sezonu v NHL. Za Boston Bruins v ní posbíral rovnou stovku bodů, v jednom zápase play-off nasbíral šest kanadských bodů (3 + 3), čímž překonal i nejlepšího hokejistu všech dob Wayna Gretzkého. Vydělává si osm milionů dolarů ročně.

Zlom v kariéře havířovského talenta prý přišel v jeho šestnácti letech, když se rozhodl odejít z Třince do Švédska. „Já to tehdy oplakala, jako máma bych to nikomu nedoporučila. Ale on tam byl fakt šťastný. V prvním telefonu mi řekl, že tam zůstane, i kdyby se neprosadil a měl tam někde prodávat pizzu. Až po půlroce jsem pochopila, jak moc ho Švédsko posunulo. Do té doby jsem netušila, kam se to dá v hokeji dotáhnout. Říkala jsem si, že by mohl hrát třeba extraligu. Že je šikovný, mě přesvědčovali spíše rodiče jiných dětí,“ říká Ziembová.

Přirovnání s mámou Jaromíra Jágra, která české legendě na začátku kariéry pomáhala, ale nesnáší. „Přezdívka Mama Pasta se mi fakt nelíbí. Mama Jágr je totiž jen jedna. Já za Davidem do Ameriky jezdím jen jednou za rok na čtrnáct dní. Ještě před třemi lety jsem byla urputná a chtěla se tam přestěhovat, ale David nechtěl. Už od odchodu do Švédska je samotář, nechce se na nikoho vázat,“ říká Ziembová.

Co ještě na svého slavného syna prozradila? Podívejte se v rozhovoru nad článkem.

Magazín SPORT sledujte každý všední den od 18:15 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované