Hlavní obsah

Divizní kluby se testují na covid kvůli poháru. Platí FAČR, půlku si strhne

Foto: Profimedia.cz

Proti profesionálním fotbalistům smějí i v domácím poháru hrát jen otestovaní soupeři.

Reklama

Přísná epidemiologická opatření zavedená v českém profesionálním fotbale se dotknou i amatérských klubů. Konkrétně v tomto týdnu divizních celků, které se s týmy I. a II. ligy utkají v Mol Cupu. Proto musí absolvovat drahé testy.

Článek

Pro první ligu platí, že v ní všichni musí mít nejdéle 3 dny starý negativní test na covid-19. Pro druhou ligu stačí měsíc staré testy.

Jenže svět profesionálního fotbalu se s tím amatérským prolíná ve společné pohárové soutěži. A kdo si chce s profíky zahrát, musí se také nechat otestovat.

Polovinu nákladů platí v takovém případě Fotbalová asociace ČR. Ale i tak jde pro kluby, které si ročně musí vystačit s rozpočtem kolem jednoho až dvou milionů korun, o relativně citelný zásah do rozpočtu. Zejména kdyby takové testování měly v případě postupu realizovat opakovaně. Jeden test vyjde klub asi na 25 000 korun.

Konkrétně v tomto týdnu se tedy bude testování týkat sedmi klubů z českých divizí. Podívejte se na jejich přehled:

1. kolo Mol Cupu, aktuální zápasy s účastí týmů I. a II. ligy

pátek: Soběslav–Táborsko

sobota: Kolín–Pardubice, Velké Hamry – Vlašim, FK Letohrad – Chrudim, Náchod – Hradec Králové, Beroun – Viktoria Žižkov

neděle: Sedlčany–Vyšehrad

Fotbalová asociace ČR oznámila, že pomůže organizačně i finančně.

„FAČR poskytne všem amatérským klubům, kterých se testování bude týkat, maximální součinnost v otázce spolupráce s certifikovanou laboratoří. Zároveň je asociace, a to i v aktuálně těžké ekonomické situaci, připravena hradit padesát procent veškerých nákladů na testování,“ dodává směrem k amatérským klubům Martin Malík, předseda Fotbalové asociace ČR.

Redakce Seznam Zpráv zjišťovala, jak věc funguje v praxi.

„Ve čtvrtek k nám přijedou z nějaké laboratoře. A po tréninku klukům udělají ten odběr, všechno zařizuje FAČR,“ říká Luděk Špaček, sekretář SK Spartak Kolín.

„Půlku ceny za to testování pak FAČR zaplatí, to nám slíbili. To víte, je to pro nás nákladná záležitost, ale co se dá dělat, když nám to takhle nalosovali,“ poznamenal Špaček před utkáním s prvoligovým nováčkem z Pardubic.

Finanční narovnání s FAČR přes sběrnou fakturu

To v Soběslavi se těší „jen“ na nováčka druhé ligy, tedy Táborsko. Ale také už museli na testy. „Udělali jsme nominaci k utkání. A všichni, koho se zápas bude týkat, už jsou otestovaní. Teď samozřejmě čekáme na výsledky, snad to bude všechno v pohodě,“ přeje si předseda oddílu Marek Nývlt.

A byl i konkrétnější ohledně ceny a způsobu platby. „Přijeli dva kluci z nějaké té laboratoře, všechno se objednávalo a zařizovalo přes FAČR. A ta to také zaplatí. Načež si následně polovinu té částky FAČR strhne prostřednictvím sběrné faktury. To je standardní způsob finančního narovnávání klubů s asociací,“ vysvětluje Nývlt.

„Ty testy stály asi 2500 korun na jednoho, nebyly to ty nejlevnější za 1700. Takže oddíl to ve finále bude stát asi 25 000 korun. To víte, že to je dost,“ říká Nývlt.

A co kdyby Soběslav postoupila? „Kdybychom dostali dalšího druholigového soupeře, tak proti němu stačí měsíc staré testy, snad bychom se do toho časově vešli. Hrát proti prvoligistovi, to by musely být testy určitě nové. Tak bychom asi zdražili vstupné,“ říká Nývlt s úsměvem.

„Každý klub si může zařídit testy, u koho uzná za vhodné, pokud třeba v tom regionu dělá někdo testy levněji, to je opravdu na jednotlivých klubech. Pokud požádají orgány FAČR o zprostředkování, pak jim zařídíme kontakt se společností Scimed Biotechnologies, se kterou FAČR spolupracuje na testování reprezentačních týmů a podobně,“ vysvětluje Jan Pauly, generální sekretář FAČR.

Základní cena testu u Scimed je 1756 Kč, ale varianta s elektronickým potvrzením výsledku testu už přijde na 2500 korun.

Kdo nechce platit, může odstoupit

Pokud by některý z klubů z nižších soutěží nechtěl nést finanční tíži testování před pohárovým utkáním s týmem I. či II. ligy, má možnost z utkání odstoupit bez finanční pokuty. Ovšem jedině tehdy, pokud tak učiní dříve než 48 hodin před plánovaným výkopem utkání.

„Od začátku koronavirové pandemie je prioritou FAČR především zdraví hráčů a v tomto směru myslí asociace i na ochranu zdraví českých zástupců v pohárové Evropě. Z tohoto důvodu tedy vnímáme toto testování amatérských klubů jako naprostou nezbytnost,“ říká předseda VV FAČR Martin Malík.

Další zápasy I. kola Mol Cupu jsou na programu 25. a 26. srpna. V přehledu najdete zápasy, ve kterých si domácí budou také muset pořídit covidové testy:

1. kolo Mol Cupu, další zápasy s účastí týmů I. a II. ligy

Sokol Lanžhot – SK Líšeň, SK Hranice – FK Blansko, Jiskra Rýmařov – Prostějov, Slavičín–Třinec, Stará Říše – Jihlava, FK Přepeře – Varnsdorf, Komárov – Ústí nad Labem, Admira Praha – Dukla Praha.

Reklama

Doporučované