Hlavní obsah

Dívka z autobusu odneseného tornádem se s následky zranění potýká dodnes

Foto: David Neff

Autobus odnesený tornádem.

Reklama

Čtrnáctiletá Silvie z Moravské Nové Vsi na Břeclavsku, která v červnu utrpěla těžká zranění v autobuse odneseném tornádem, se s následky zranění potýká dodnes.

Článek

Za sebou má pobyt ve třech nemocnicích, nyní je na rehabilitaci v lázních. Řekla to její matka Irena. Červnové tornádo silně poškodilo i dům rodiny, opravený by mohl být snad do Vánoc.

Silvie kvůli zranění bojovala o život a dosud stále není jisté, zda bude moci chodit. Po nehodě skončila pod autobusem, který jí zranil obě nohy. Několik týdnů strávila v nemocnici ve Vídni, následně ve Fakultní nemocnici Brno. Prodělala několik operací. „Poté byla chvilku doma, následně byla tři týdny na intenzivní rehabilitaci v břeclavské nemocnici. Odtamtud hned odjížděla do lázní, to bylo v první polovině října,“ uvedla žena.

Dcera podle ní stále necítí jednu z nohou od kolena dolů. „Dostala takovou ortézku, na které se naučila chodit. Je hrozně šikovná. Nevíme ale, kdy nám ji z lázní pustí domů. Bude tam navíc muset jezdit opakovaně,“ uvedla matka.

Silvii při jedné z operací odebrali část nervu z jedné nohy, aby ho pak voperovali do druhé, kde nebyl. Lékaři tak rekonstruovali část nervu a doufají, že se propojí. To může trvat měsíce a nemusí se to povést vůbec.

„V lázních je to náročné. Rehabilituje, cvičí, chodí na laser, elektrostimulaci. Nemá ani pořádně čas se věnovat škole. Tak dvě tři hodiny denně. To je málo,“ uvedla žena. Silvie má nyní navštěvovat devátou třídu a připravovat se na přijímací zkoušky. Pokud to nebude zvládat, nic se podle matky nestane a ročník bude opakovat.

Rodina se také snaží opravovat dům, který jí tornádo poničilo. V přízemí už zhruba před měsícem znovu otevřeli obchod se zeleninou a potravinami, jenž po tornádu nefungoval, horní patro, kde bydleli, ještě stále opravují. „Vyskytly se tam teď nějaké problémy, které řešíme, ale stále doufám, že do Vánoc bychom znovu mohli bydlet,“ uvedla žena.

Na rodinu lidé po tornádu přispěli ve finanční sbírce asi 8,5 milionu korun. Část použila pro Silvii, rodiče jí koupí i nějaké pomůcky, které jí budou pomáhat s regenerací svalstva. Část peněz rodina podle matky darovala jiným. Největší část ale putovala na opravy domu. „Děkujeme všem lidem, kteří nám pomohli. Jsme hrozně rádi za to, co pro nás všichni udělali, jak lidé, tak i lékaři. Všude se k nám chovali velmi hezky. Je to ale běh na delší trať. Za Silvou teď zase pojedeme, poté, co jsme si prožili, už je to ale veselejší,“ uvedla žena.

Speciál: Tornádo na Moravě

Tornádo na jihu Moravy v závěru června poničilo kolem 1 200 objektů, z toho 200 muselo jít k zemi. Vyžádalo si šest lidských životů. Škody na soukromém i veřejném majetku byly vyčísleny na 15 miliard korun.

Reklama

Související témata:
Zraněná

Doporučované