Hlavní obsah

Dívka ze slovinského paneláku první dámou USA. Příběh Melanie Trumpové

 

Reklama

Jaká bude 47. první dáma Spojených států amerických?

Článek

Když se deník The New York Times ptal Melanie, tehdy ještě Knavsové, jak by se chovala v roli první dámy, pokud by se stal její partner Donald Trump americkým prezidentem, odpověděla, že by byla velmi tradicionalistická. Stejně jako Betty Fordová nebo Jackie Kennedyová.

Svůj slib plnila už během prezidentské kampaně, kdy Donalda Trumpa plně podporovala a občas i žehlila jeho průšvihy. V době, kdy se Trump potýkal s aférou ohledně oplzlých poznámek na adresu žen, Melanie stále plně za ním. „Manželovi věřím, manžel je milý, je to gentleman a nikdy by nic takového neudělal," řekla Melania v rozhovoru pro CNN. Trumpovy poznámky na adresu žen byly podle ní jen chvástáním. Američtí voliči ale rozhodli a Melania se tak stane první dámou. Již 47. v pořadí.

Jedním z hlavních úkolů, které už během kampaně představila, má být bránění internetové šikaně. „Nikdy není v pořádku, pokud je 12letá dívka nebo chlapec zesměšňován, šikanován nebo napaden. Je to hrozné, když se to stane na hřišti, a naprosto nepřijatelné, aby se to dělo anonymně na internetu,” uvedla Melania při proslovu minulý týden v Pensylvánii. Za neúnosné považuje i narážky na vzhled a na inteligenci. Přitom právě tím je proslulý její manžel.

Připomeňme si například rok 2005, Trump tehdy zesměšnil novináře deníku The New York Times Sergie Kovalskeho, který má v důsledku artrogrypózy zdeformované klouby na rukou. Během projevu imitoval jeho pohyby, kdy měl jednu ruku zkroucenou u hrudníku.

Melania souhlasí i s přistěhovaleckou politikou jejího manžela. Trump hlavně během primárek postavil svou kampaň z velké části na boji proti ilegálním přistěhovalcům, které chce deportovat. Přitom právě Melania byla obviněna, že ve Spojených státech pracovala nelegálně na turistické vízum.  „Dovolím si uvést věci na pravou míru. Po celou dobu jsem dodržovala imigrační zákony této země," uvedla Melania. Agentura AP však před pár dny přišla s tvrzením, že Melania pracovala v roce 1995 ve Spojených státech opravdu nelegálně, údajně to dokazují 20 let staré smlouvy, které má agentura k dispozici.

Nelegální prací by mohlo být focení nahých snímků pro francouzské vydání magazínu Max, který už neexistuje. Snímky pořídil francouzský fotograf Ale de Basseville na Manhattanu v roce 1995. Zveřejnil je americký list New York Post.

Jestli bude Melania Trumpová první dámou lidu nebo spíše svého manžela, o tom se dá sice zatím pouze spekulovat. Její chování v předvolební kampani ale o lecčems napovídá.

Foto: Jaroslav Brousil

Melanii bylo v době focení 25 let. Na jedné z fotek leží nahá v posteli se skandinávskou modelkou Emmou Erikssonovou.

Roli první dámy Spojených států amerických přijme 20. ledna 2017, kdy je naplánována inaugurace jejího manžela Donalda Trumpa a stane se první ženou v této roli narozenou mimo území Spojených států od Britky Louisy Adamsové, choti prezidenta Johna Quincy Adamse, která úlohu plnila mezi lety 1825–1829.

Melania se narodila v Novem Meste na jihu Slovinska. Vyrůstala v Sevnici, malém městě ve kterém žije  6 400 obyvatel a je součástí historického regionu Dolenjska. Společně s matkou, která byla módní návrhářkou, a otcem, který prodával automobily a motocykly, vyrůstala Melania v panelovém domě.

Studium absolvovala na největší slovinské univerzitě v Lublani. Jejím oborem byly architektura a návrhářství. Hned po studiu se Melania začala věnovat modelingu. Pracovala pro velké módní domy v Milánu a Paříži. V roce 1996 odešla trvale do New Yorku.

O dva roky později se na večírku módního týdne Fashion Week seznámila s Donaldem Trumpem. První rok svůj vztah tajili. Veřejnosti ho poprvé prozradili v talk show The Howard Stern Show. Zasnoubení proběhlo v roce 2004 a sňatek se odehrál 22. ledna 2005 při církevním obřadu ve floridském Palm Beach. Mezi svatebními hosty nechyběla ani Hillary Clintonová s bývalým prezidentem Billem Clintonem.

Trumpovi vychovávají jedno dítě, syna Barrona Williama Trumpa, který se narodil v roce 2006. V manhattanském mrakodrapu Trump Tower obývá dokonce vlastní patro.

Melanie vytvořila vlastní kolekci hodin a klenotů „Melania™ Timepieces & Jewelry“, prodávanou na televizním kanálu QVC. Později představila i řadu krémů pleťové kosmetiky „Melania™ Caviar Complexe C6“.

Reklama

Doporučované