Hlavní obsah

Dívky na túře do hor zavraždili muži věrní Islámskému státu, uvedla policie. Čin vyšetřuje jako terorismus

Marocká policie zatkla tři podezřelé z vraždy dvou dívek ze Skandinávie.Video: AP

 

Reklama

Marocká policie už má v rukou všechny podezřelé, kteří podle ní mají na svědomí vraždu dvou skandinávských turistek.

Článek

Policie v Maroku zatkla další tři muže, kteří jsou podezřelí z vraždy dvou turistek ze Skandinávie. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom dnes informovala agentura AFP.

Jednoho z možných pachatelů zadržela policie už na začátku týdne v Marrákeši. Podle norského listu VG policie podezírá z vraždy čtveřici Maročanů, kteří byli identifikováni a slíbili věrnost teroristické organizaci Islámský stát (IS).

Oběťmi se staly 24letá Dánka Louisa Vestagerová Jespersenová a 28letá Norka Maren Uelandová, které se vypravily na horu Túbkál a postavily si stan poblíž obce Imlíl, která slouží jako výchozí bod k výstupu.

Těla mrtvých turistek našel francouzský pár, který však chce zůstat v ústraní, aby nemusel podávat další svědectví.

„Byl to hrozný šok,“ řekla žena norskému listu VG o prvním pohledu na otevřený stan s oběťmi.

Francouzi prý scénu vyfotografovali, aby mohli policistům ukázat, co našli. „První člověk, na nějž jsme padli, nemluvil anglicky ani francouzsky. Snažili jsme se mu to vysvětlit, ale nerozuměl. Šli jsme dál a našli muže, který mluvil francouzsky, nakonec jsme zavolali policii,“ sdělila francouzská turistka, která je stejně stará jako zavražděná Norka.

Na internetu se objevilo video, které údajně vraždu zachycuje. Zabývá se jím norská policie. Podle VG je na něm doklad totožnosti jednoho z podezřelých a také záběry Imlílu.

V tomto městě byli ve středu další turisté připravení stoupat do hor. Byli mezi nimi i Češi Jan a Milan, píše VG. „Ano, půjdeme tam, nebojíme se. Jsme velcí, silní chlapi a nemáme strach,“ citoval Jana norský list.

Dánské ministerstvo zahraničí už kvůli případu vydalo varování před cestami do Maroka. Už v minulosti úřad nedoporučoval chodit do marockých hor jednotlivě, ale využívat místních průvodců a chodit ve větších skupinách.

„Existují náznaky, že tato vražda měla politický motiv a že je teroristickým činem. Jsem rozhořčen a znechucen, distancuji se od takových barbarských a bestiálních činů,“ sdělil dánský premiér Lars Lökke Rasmussen.

Reklama

Související témata:

Doporučované