Hlavní obsah

Divný týpci jsou všude na světě. My si je vystavujeme na Hradě, říká výtvarník Krištof Kintera

Krištof Kintera: Umění má zlobit, vést k provokaci a přemýšlení.

 

Reklama

Nejde po mně tajná policie, to je úžasné, hodnotí život ve svobodě jeden z nejlepších českých výtvarníků Krištof Kintera.

Článek

Že vyrůstal za komunismu, Krištof Kintera (44) nepovažuje za deformaci. Jemu a jeho vrstevníkům to přineslo zkušenost s totalitou. „Přes rodiče jsme tu hrozbu pocítili, teď jsou tu generace, které nevědí nic a je to pro ně abstraktní. To je nebezpečné,“ říká ve Výzvě Seznamu.

Kinterova aktuální instalace Nervous Trees v pražském Rudolfinu shrnuje jeho práci za posledních pět let. „Inspirace přichází z běžného života. Stará ponožka, brambora, kámen. Baví mě bezhraničnost, třeba i flek na stole,“ říká. Jeho výstava je v Rudolfinu stá jubilejní a obrátila tamní prostor naruby. Některé sály se změnily k nepoznání.

Proč mohou být podle Kintery stromy nervózní a co chtěl říct instalací osmdesáti praček v Rudolfinu, z nichž je většina funkčních? Komu by své dílo nikdy neprodal a jak to dopadlo s jeho uprchlickou provokací na pražském Letišti Václava Havla? Pusťte si video nad článkem.

Reklama

Související témata:

Doporučované