Hlavní obsah

Divocí koně pomáhají přírodě. Populace vzácných motýlů a ptáků díky nim vzrostla o polovinu

První rok ochránci přírody nečekali žádný zázrak. Ten ale prý po sedmi měsících přišel. Díky koním spásajícím východočeské louky se na nich zvýšily počty motýlů, brouků i ptáků.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Velké překvapení připravili exmoorští poníci ochráncům přírody, kteří koně letos v lednu vypustili na Josefovské louky a na přírodní památku Na Plachtě v Hradci Králové. Vytrvalým spásáním nehodnotné trávy koně odkryli řadu bylin a rostlin a díky tomu pomohli k rozmnožování broukům, motýlům a ptákům, jejichž populace se v obou lokalitách rozrostly.

Článek

Původně přitom ochránci očekávali efekt až po několika letech. „To, co jsme zatím viděli, nám doslova vyrazilo dech, protože za první půlrok pastvy je pozitivních výsledků už celá sbírka,” říká David Číp, předseda ochranářského sdružení Jaro Jaroměř.

Na Josefovských loukách koně pomohli posílit populaci vzácného motýla modráska, který se ve východních Čechách vyskytuje jen na několika málo místech. Je to proto, že modráskův rozmnožovací proces je velmi složitý a je vázaný na jednu jedinou rostlinu - krvavec toten.

Jde o typickou květinu s tmavě červenými květy, která je běžná na řadě luk. V případě, že se pokosí, je však motýlovi k ničemu. Koně však krvavec nechávají bez povšimnutí a modrásek se na něm může úspěšně množit. „Samička do květů snáší vajíčka, a pokud se rostlina pokosí, larvy zahynou,” říká botanik Ondřej Pospíšil.

Ještě loni biologové pozorovali na Josefovských loukách jen několik jedinců tohoto vzácného motýla. „Motýli na spásání luk zareagovali tak, že letos jich tam létají už desítky,” pochvaluje si David Číp.

Podmínky se zlepšily i pro další motýly a brouky, kterým na loukách přibylo potravy. Tím, že koně vyžírají trávu, mají květiny a byliny víc prostoru pro růst a kvetení, což láká hmyz. A ten láká zase ptáky. „Stavy táhnoucích a hnízdících ptáků se tam zdvojnásobily. Za velký úspěch považujeme návrat čejky chocholaté, která je v Česku dnes vymírajícím druhem,” dodává Pospíšil.

V přírodní památce Na Plachtě v Hradci Králové zase entomologové zjistili nárůst populace brouků koprofágů, tedy těch, kteří jsou vázaní na trus. „Jejich populace byly zdecimovány vlivem častého používání veterinárních přípravků proti vnitřním parazitům u chovaných zvířat. Antiparazitika jsou pro rozkladače trusu kopytníků toxická. Některé druhy proto z naší přírody úplně vymizely a jiné balancují na hraně přežití a čekají na zázrak. A ten přišel,” říká zooložka Agentury ochrany přírody a krajiny Blanka Mikátová. Je to tím, že divoké koně ochránci odčervují pouze v extrémních případech, a i tehdy používají šetrné přípravky.

Exmoorští poníci se v Josefově a Hradci Králové pasou od letošního ledna, kdy je ochránci přírody přivezli z pastvin v Milovicích. Jde o dvě skupiny hřebců, kteří jsou již potomky milovických koní. Východočeští ochránci si pochvalují i veřejnost, jež se chodí na koně do obou lokalit dívat. Lidé reagují pozitivně na jejich prosby, aby koně nepřikrmovali, nehladili a nepouštěli k nim psy.

Reklama

Související témata:

Doporučované