Hlavní obsah

Divoká příroda. Letecké video z oblasti, kde zemřel Kellner

Let na Aljašce v oblasti kolem Anchorage.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

 

Reklama

Vyhlídkové lety, extrémní sporty nebo rybolov. Za těmito zážitky jezdí na Aljašku turisté z celého světa. Nahlédněte do oblasti kolem Anchorage, která se stala o víkendu osudnou českému miliardáři Petru Kellnerovi.

Článek

Na první pohled to možná není destinace, pod kterou si lidé představují luxus. Přesto se Aljaška, odtržená Kanadou od zbytku USA, stala vyhledávanou turistickou destinací u bohatší klientely.

Aljaška není jen divoká příroda, ledovce a zvířata ve volné přírodě. Návštěvníkům nabízí i mnoho forem zábavy, která nepatří k nejlevnějším a je na vysoké úrovni. Jsou to vyhlídkové lety nad zátokami nebo ledovci, cesta čtyřkolkami divokou přírodou na místa, kde je populární rybaření, nebo výlet lodí kvůli sledování velryb.

Mezi zahraničními turisty je oblíbený i heliskiing, tedy extrémní sport, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Podle informací tamějších médií letěl za touto zábavou i nejbohatší Čech Petr Kellner, který o víkendu nepřežil nehodu vrtulníku v aljašských horách.

Reportér Seznam Zpráv byl na Aljašce v oblasti kolem zdejšího největšího města – Anchorage. To je asi 90 kilometrů vzdušnou čarou od luxusního horského letoviska Tordrillo Mountain Lodge, kde byl ubytovaný miliardář Petr Kellner, a přibližně stejná vzdálenost vzdušnou čarou je to k ledovci Knik.

Nevyzpytatelné počasí

Vyhlídkové lety nebo přesuny letadlem či helikoptérou na kratší vzdálenosti jsou na Aljašce zcela běžné. Velmi oblíbené jsou lety hydroplány, tedy letadly, která jsou uzpůsobená k přistávání a startování na vodní hladině.

Zatím není známá příčina nehody, která stála Kellnera život. Piloti ale reportéra během letu oblastí upozorňovali, že si vždy předem ověřují, jaké bude počasí. To se totiž na Aljašce velmi rychle mění a můžou nastat nebezpečné situace. V kabině letadla stále hlídají aktuální počasí a striktně dodržují letový plán. Jeden z pilotů v roce 2018 během letu vyprávěl, že musel už několikrát řešit krizové situace kvůli počasí, kdy se let musel úplně zrušit, nebo se během letu musel vrátit zpět na letiště.

Na fotografiích níže jsou snímky z letadla, kde jsou vidět ledovce a divoká příroda v oblasti kolem Anchorage.

Velmi populární je na Aljašce také rybaření. Místní nebo turisté v doprovodu průvodců jezdí terénními auty nebo na čtyřkolkách lovit ryby na krásná místa, která jsou jak z dobrodružných filmů. Velkou atrakcí na Aljašce jsou samozřejmě medvědi. Vycpané vidí turisté po příletu do státu a není problém je vidět živé také ve volné přírodě, kdo má štěstí, může si je vyfotit jen tak z auta:

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ostrov Kodiak, Aljaška

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Ostrov Kodiak, Aljaška

Vrtulník se šestičlennou skupinou, v níž byl i Petr Kellner, se zřítil v blízkosti ledovce Knik jihovýchodně od městečka Palmer. Předpokládá se, že skupina se v oblasti věnovala heliskiingu, tedy extrémnímu sportu, při němž jsou jezdci na lyžích nebo snowboardu vysazováni z vrtulníku do volného terénu. Příčina pádu stroje Airbus AS350B3 patřícího společnosti Soloy Helicopters z aljašského města Wasilla se stále vyšetřuje.

Reklama

Doporučované