Hlavní obsah

Divoká stávka. Dělníci z textilky šijící pro H&M rozbili stroje a napadli manažera. Řetězec se distancuje

V Myanmaru stávkují pracovníci továrny na oblečení.

 

Reklama

Jde o nejnásilnější protesty za posledních několik let. Pracovníci továrny na oblečení rozbíjejí výrobní linky a napadají manažery společnosti. Firma H&M s továrnou přerušila spolupráci.

Článek

Jihoasijským Myanmarem už více než měsíc zmítají násilné protesty proti zdejším pracovním podmínkám. Vzbouřily se stovky pracovníků továrny v největším městě Rangúnu. Fabrika je jedním ze čtyřiceti myanmarských dodavatelů švédského oděvního řetězce H&M. Protesty jsou podle agentury Reuters nejnásilnější za posledních několik let.

Zaměstnanci výrobního podniku rozbili několik výrobních linek a dokonce fyzicky napadli jeho manažera. Napětí mezi zaměstnanci a majiteli továrny podle zástupců odborů rostlo dlouho, den za dnem.

Obě strany vyjednávají o lepších pracovních podmínkách. Zaměstnanci navíc chtějí, aby myanmarská vláda zavedla odpovídající reformy. Po dlouhé době vlády vojenské junty vede zemi nositelka Nobelovy ceny za mír Aun Schan Su Ťij.

Nízký plat a jeden den volna

„Skupina H&M je velmi znepokojena současným konfliktem. Naše obchodní styky s touto továrnou jsme přerušili,” uvedl k případu v oficiálním prohlášení švédský řetězec.

Společnost se dlouhodobě snaží o zlepšování pracovních podmínek zaměstnanců svých dodavatelských továren v Asii. Často jedná přímo s vládami jednotlivých zemí. Kromě Myanmaru její oblečení pochází i z Bangladéše nebo Kambodže. H&M odmítlo komentovat, zda protesty nějak ovlivní její zásobování.

Mezinárodní organizace práce upozorňuje, že platy zaměstnanců v oděvních továrnách jsou v Myanmaru velmi nízké - i ve srovnání s okolními zeměmi. V průměru činí mzda 63 dolarů za měsíc (v přepočtu pouze jen něco málo přes 1 500 korun). V továrnách se přitom pracuje šest dnů v týdnu.

Reklama

Související témata:

Doporučované