Hlavní obsah

Divoké prase v centru Prahy. Dělejte něco, vyzývají politici myslivce

Pražský magistrát vyzval myslivce, aby víc stříleli divočáky.Video: Hanuš Hanslík

 

Reklama

Ve východní části Prahy přibývá incidentů s přemnoženou zvěří. Video ukazuje, že zmatená zvěř se může dostat i hluboko do města.

Článek

Přemnožení divokých prasat v lesích v okolí hlavního města se pomalu, ale jistě stává už i politickou agendou.

Kvůli několika incidentům s divočáky v okrajových částech na východě města vystoupila s veřejnou výzvou k myslivcům radní Jana Plamínková (STAN/Trojkoalice).

„Jedinou možností, jak situaci řešit, je radikálně zvýšený odlov. Současně je třeba zrušit přikrmování a takzvané vnadění zvěře v blízkosti obytných zón," uvedla pro ČTK a kvůli přemnožené zvěři naznačuje silné myslivecké lobby vyhlášení války. „Pokud nedojde v krátké době k nápravě situace, Praha přijme opatření, která mohou vést až k ukončení nájemní smlouvy na honitbu," uvedla.

Divočáci jsou v okolí Prahy přemnožení dlouhodobě. Ale ve východní části města, konkrétně v lesích mezi Horními a Dolními Počernicemi a Běchovicemi se vydávají stále častěji do blízkosti rodinných domů a naposled z minulého týdne je hlášen případ, kdy napadli psy.

Seznamu se podařilo získat záznamy několika případů, kdy se divoká prasata vydala do obydlených částí, jednou dokonce hluboko do centra hlavního města.

Na záběrech v úvodu tohoto článku si několik dramatických situací s divočáky ve městě můžete prohlédnout. 

Uvidíte také zřejmě nejznámější případ, kdy se vydal divočák do pražských ulic. Ten se stal už před třemi lety. Prase se dostalo až do centra města. Není jasné, odkud přiběhlo, ale lidé ho poprvé spatřili ve Vltavě, když plavalo ze Štvanice na Těšnov. Pronásledováno strážníky a sledováno kamerami městského systému proběhlo ulicí Na Poříčí, dále běželo okolo Masarykova nádraží a pak se vydalo směrem na Žižkov. Dopadeno bylo až ve Strašnicích, kde ho strážníci zalehli. Po celé cestě přitom minulo stovky lidí, které mohlo ohrozit.

Reklama

Doporučované