Hlavní obsah

Divoký západ v Texasu? Stát povolil nošení zbraně bez licence

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Americký Texas se chystá zrušit jedno z posledních velkých omezení týkajících se zbraní. Navzdory námitkám místní zákonodárci schválili návrh zákona, který umožní lidem nosit ruční zbraně bez licence a s tím souvisejícího výcviku.

Článek

Republikány ovládaný Kongres v Texasu v pondělí schválil opatření o nošení zbraně bez licence a poslal ho guvernérovi Gregu Abbottovi. Ten prohlásil, že ho navzdory námitkám podepíše, napsala agentura AP.

Proti opatření se staví skupiny ochránců, podle nichž by ohrozilo veřejnost a policii. Proti opatření se staví také skupiny pro kontrolu zbraní, které poukazují na nedávnou historii státu. V Texasu v poslední době totiž několikrát došlo k masové střelbě, včetně událostí ve Walmartu v El Pasu, v kostele v Sutherland Springs a na střední škole u Houstonu.

Opatření zaslané Abbottovi by umožnilo nosit pistoli komukoli staršímu 21 let, kdo nebyl v minulosti odsouzen za trestný čin nebo nemá jiný zákonný zákaz.

V Texasu už tak platí jedny z nejliberálnějších zákonů o zbraních v zemi. Ve státě se nachází více než 1,6 milionu držitelů zbrojních průkazů. Zastánci návrhu zákona tvrdí, že by Texasanům umožnil lépe se bránit na veřejnosti a zároveň by zrušil zbytečné překážky ústavního práva nosit zbraň.

Jakmile bude zákon podepsán, Texas se připojí k téměř dvěma desítkám dalších států, které umožňují nějakou formu neregulovaného nošení ruční zbraně. Bude zdaleka nejlidnatějším z nich.

Národní střelecká asociace (NRA) byla mezi těmi, kdo opatření podpořili. Její mluvčí jej označil za „nejvýznamnější“ opatření v oblasti práva na nošení zbraní v historii státu.

Současné texaské zákony vyžadují, aby držitelé zbraní měli licenci pro skryté i otevřené nošení zbraní. Žadatelé o licenci musí rovněž předložit otisky prstů, absolvovat až šestihodinový výcvik, složit písemnou zkoušku a poté absolvovat test střelecké způsobilosti.

V Texasu bylo již před schválením nového návrhu zákona možné nosit pušky a automatické zbraně na veřejnosti bez povolení. Nový zákon, pokud jej Abbott podepíše, bude podobný tomu, který platí pro pušky. Umožní držitelům zbraní otevřeně nosit ruční zbraň, aniž by museli získat licenci a projít prověrkou nebo jakýmkoli jiným školením.

Aktivisté se však obávají, že bez státní prověrky by neexistoval způsob, jak předem z nošení zbraně vyřadit lidi, kteří na to nemají právo. Návrh zákona mimo jiné také obsahuje přísnější tresty pro zločince přistižené při nelegálním nošení zbraní.

Návrh zákona by podle webu The Guardian nebránil podnikatelům, aby na svých pozemcích přítomnost zbraní zakázali. Federální prověřování některých druhů zbraní by zůstalo zachováno. V Texasu je nošení zbraní povoleno od roku 1995. V posledních deseti letech Texas snižoval náklady a požadavky na výcvik pro získání licence.

„Jedná se o prosté obnovení ústavního práva Texasanů podle druhého dodatku ústavy, práva lidu držet a nosit zbraň. Myslím, že jde o nejsilnější návrh zákona, jaký jsem za svou legislativní kariéru viděl, pokud jde o práva vyplývající z našeho druhého dodatku,“ uvedl v pondělí předkladatel návrhu, republikánský senátor Charles Schwertner, pro The Texas Tribune.

Krok Texasu dále uvolnit zákony o zbraních rozladil zákonodárce z El Pasa, včetně státního zástupce Joea Moodyho, který v neděli večer přednesl na půdě sněmovny emotivní projev, v němž vyprávěl o tom, jak po střelbě ve Walmartu v roce 2019 s guvernérem pomáhal rodinným příslušníkům hledat své blízké.

Moody připomněl, že po střelbě zazněly sliby, že stát „vezme bezpečnost zbraní vážně“. „Tehdy jsem slyšel spoustu slibů,“ řekl Moody. „Od té doby jsem je neslyšel,“ dodal.

Série masových střeleb si jen o víkendu vyžádala nejméně 11 mrtvých a dalších 69 zraněných. Podle zpravodajství CNN a analýzy údajů z Archivu zbraní a násilí (GVA), místních médií a policejních zpráv došlo od pátečního večera do neděle nejméně ke 12 masovým střelbám, které se odehrály v osmi státech – Illinois, New Jersey, Ohio, Indiana, Jižní Karolína, Virginie, Texas a Minnesota.

Reklama

Doporučované