Hlavní obsah

Divokých koní, zubrů nebo praturů potkáte v české krajině čím dál více

O záchraně české přírody s ředitelem České krajiny Daliborem Dostálem.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Do studia Rána na gauči zavítal k Olze Šípkové ředitel České krajiny Dalibor Dostál.

Článek

Celostátní nezisková organizace Česká krajina se stará o to, aby příroda změnou klimatu a chováním člověka trpěla co nejméně. Kromě jiných úkolů má také za cíl vracet ohrožené druhy zvířat zpět do přírody. Jedněmi z nich jsou také divocí koně, zubři a pratuři, kteří svou absencí ve volné přírodě přispívají k mizení i dalších druhů nejen živočichů, ale i rostlin. „Tím, že se do krajiny tito velcí tvorové vrátili, tak jejich cílem je zachraňovat drobné organismy, jako jsou třeba motýli nebo různé vzácné druhy květin,“ vysvětluje hlavní poslání této akce Dalibor Dostál. Tím, že tato zvěř spásá agresivní rozpínavé druhy rostlin, které brání růstu jiných vzácných druhů, zachraňuje právě i hmyz, který je na rostlinách závislý.

V Milovicích ve středních Čechách a v národním parku Podyjí můžete narazit právě na divoké koně. Od roku 2015 tam Česká krajina dovezla 41 zvířat, od té doby se jejich počet zdvojnásobil. Organizace to, že se zvířatům v přírodě daří a rozmnožují se, pokládá ze veliký úspěch. „Daří se jim výborně. Divocí koně jsou houževnatí, dokáží se vypořádat s jakýmkoliv druhem počasí. Celoročně je nekrmíme. I v zimě, kdy napadne sníh, si jsou zvířata schopna v přírodě potravu najít a uživí se tak bez péče člověka,“ říká Dostál.

Za zvířaty se také můžete vypravit, musíte však počítat s tím, že volná příroda se od zoologické zahrady liší. Zvířata zabírají velkou plochu, podle Dostála jsou například v Milovicích asi na 240 hektarech půdy. Někomu se i plaché zubry poštěstí na okraji rezervace spatřit napoprvé, jiní si musí udělat výletů do přírody více.

Pořad Ráno na gauči sledujte každý všední den od 7:00 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak ji naladit? Poradí praktický návod.

Reklama

Související témata:
Divoký kůň

Doporučované