Hlavní obsah

Dlouhé čekání na příjem a fronty. Taková je situace v nemocnicích v Moskvě

Svět bez obalu: V moskevské nemocnici se tvoří fronty sanitek. Některé zde čekají i devět hodin, než mohou pacienty dovézt do nemocnice.Video: Milan Šíma

 

Reklama

V Rusku roste stále strmě počet nakažených. Úřady aktuálně evidují zhruba 53 000 infikovaných. Nejhorší situace je pořád v Moskvě.

Článek

Před jednou z tamních nemocnic se tvoří fronty sanitek. Některé zde čekají i několik hodin, než mohou pacienty dovézt na příjem.

Jak dodává jeden z řidičů sanitky v reportáži pro RFE/RL: „Opouštíme nemocnici číslo 119. Teď jsme sem dopravili pacienta. Čekali jsme tu 9 hodin.“ Zpověď posádky vozu se okamžitě rozšířila po sociálních sítích stejně rychle jako virus po celém Rusku.

Že je situace v Moskvě kritická, potvrdila pro RFE/RL i jedna pacientka, která čekala ve frontě. „Čekala jsem 3,5 hodiny na sanitku. Když jsme se do ní dostali, tak doktor čekal 40 minut, než mu někdo na nouzové lince odpověděl, aby zjistil, kam mě má odvézt. Když jsme přijeli na kliniku na Orechovém bulváru, čekalo tam už asi 30 sanitek. Řekli nám, že zde budeme čekat hodinu a půl. Trvalo to ale 2 hodiny.“

Existují také obavy, v jakých podmínkách pracuje tamní zdravotnický personál. Rádio Svobodná Evropa hovořilo s jednou moskevskou lékařkou, která si nepřála zveřejnit své jméno.

„Došly nám všechny ochranné prostředky jako jsou masky nebo obleky na jedno použití. U některých případů máme nedostatek injekčních stříkaček a léků - a taková situace je v Moskvě! Mnoho ventilačních přístrojů nefunguje,“ tvrdí lékařka.

Když Rusko zaznamenalo 13. dubna nejvyšší denní nárůst počtu nových pacientů, prezident Vladimir Putin potvrdil, že situace je vážná.

„Jak můžeme vidět, situace se mění téměř každý den a bohužel se nemění k lepšímu. Počet nakažených lidí se zvyšuje a je tu i více vážných případů,“ prohlásil ruský prezident.

Moskva je stále epicentrem pandemie koronaviru v Rusku. Další lékař, se kterým redaktoři hovořili, uvedl, že vzhledem k nedostatečné lůžkové kapacitě v Moskvě teď odvážejí pacienty do nemocnic vzdálených i 70 km.

Podrobnosti v úvodním videu. Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde.

Reklama

Doporučované