Hlavní obsah

Dlouho bych to nevydržel. Generál Pavel vysvětluje, proč odmítá jít do politiky

Dvě minuty z Výzvy s Petrem Pavlem: O kandidatuře na prezidenta a angažmá v politice.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Otázku, jestli nechci kandidovat na prezidenta dostávám prakticky na každé debatě s lidmi, připouští ve Výzvě generál Petr Pavel. Sněmovna bývalého předsedu vojenského výboru NATO minulý týden navrhla na státní vyznamenání.

Článek

Nominace někdejšího náčelníka generálního štábu na propůjčení Řádu Bílého lva prošla Sněmovnou jen o dva hlasy. Například poslanec Václav Klaus ml., který po odchodu z ODS zakládá hnutí Trikolóra, Pavla kritizoval, že „si ho některé politické kruhy pěstují jako prezidentského kandidáta“.

„Takovou ambici nemám. Měl by to dělat člověk, který politiku reálně vykonávat chce,“ odmítá Pavel spekulace.

„Chybí mi k tomu nátura. Aby se člověk uměl pohybovat v českém politické prostředí, musí mít hodně odolnou náturu. Jako voják jsem spíš přímočařejší, v politickém prostředí bych se asi dlouho pohybovat nedokázal,“ dodává.

Celý pořad Výzva s generálem Petrem Pavlem:

Vyznamenání od Zemana bych nejspíš nepřijal. Petr Pavel o dezinformacích, prezidentství i své minulosti v KSČ.Video: Jiří Kubík, Seznam Zprávy

Přestože o generála Pavla stáli v posledních týdnech organizátoři protestů za nezávislost justice a proti premiérovi Andreji Babišovi, nabídku vystoupil na demonstraci spolku Milion chvilek odmítl.

„Necítím se být typem aktivisty, který by mohl oslovit dav na náměstí nějakým krátkým úderným heslem,“ vysvětluje. Své názory říká lidem na debatách, na které jezdí po loňském odchodu z aktivní služby.

Přijal by státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana, kterého v minulosti kritizoval? Jak vysvětluje své členství v KSČ, což mu někteří poslanci vyčítají? A jak vzpomíná na situaci v československé armádě v listopadu 1989?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Petrem Pavlem.

Reklama

Doporučované