Hlavní obsah

Dlouho očekávaná dohoda: Kyjev a Donbas si vymění všechny zajatce

Foto: Profimedia.cz

Výměnu zajatců dohodli před dvěma týdny na summitu v Paříži představitelé takzvané normandské skupiny, která sdružuje Ukrajinu, Rusko, Francii a Německo.

Reklama

Ukrajina se dnes na jednání s donbaskými povstalci dohodla na podmínkách výměny všech vězňů. Agentuře RIA Novosti to oznámil ruský delegát na jednání takzvané kontaktní skupiny Boris Gryzlov. Dosažení dohody potvrdil i Kyjev.

Článek

Výměna se má podle Gryzlova uskutečnit do konce roku ve formátu „všichni za všechny“. Dohody, o jejímž obsahu rovněž informovali doněčtí separatisté, bylo dosaženo během dnešního videokonferenčního hovoru kontaktní skupiny, která jedná o podmínkách mírového urovnání donbaské krize.

Ujednání dosud podle Moskvy vázlo na stanovisku Kyjeva, který se zdráhal před propuštěním zbavit zajatce obvinění ze spáchaných činů. Ukrajinští diplomaté naopak obviňují z průtahů delegaci donbaských povstalců.

„Během videokonference kontaktní skupiny pro urovnání konfliktu na Donbasu se podařilo dosáhnout dohody o realizaci výměny zadržovaných osob ve formátu všichni za všechny do konce roku,“ uvedlo v prohlášení ministerstvo zahraničí takzvané Doněcké lidové republiky, kterou po roce 2014 vyhlásili proruští separatisté v části východoukrajinské Doněcké oblasti.

„Podařilo se rovněž dojednat dokument, který obsahuje závazky obou stran v této otázce,“ uvádí se v dokumentu s tím, že Ukrajina „garantovala, že propuštěné osoby budou zbaveny všech obvinění“.

Výměnu potvrdila na Facebooku i mluvčí ukrajinské delegace na mírových rozhovorech Darka Oliferová, o dosažení dohody informoval v prohlášení rovněž Martin Sajdik, šéf zprostředkovatelské mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Výměnu zajatců, o níž obě znepřátelené strany jednaly už několik let, dohodli před dvěma týdny na summitu v Paříži představitelé takzvané normandské skupiny, která sdružuje Ukrajinu, Rusko, Francii a Německo. Vyzvali rovněž ke konečnému zastavení palby na frontové linii, což se ovšem podle zpráv z Donbasu dosud nepodařilo.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ještě před pařížským summitem označil výměnu všech zajatců za svou osobní záležitost. „Chtěl bych, aby Nový rok naši lidé přivítali se svými rodinami na Ukrajině, je to pro mě osobní záležitost. Chci opravdu velkou výměnu,“ řekl novinářům. Letos v září si obě strany vyměnily 35 vězněných lidí.

Kolika osob se má výměna zajatců týkat a kdy přesně se uskuteční, není úplně jasné. Podle zpráv z Kyjeva a Moskvy má jít o desítky lidí.

Reklama

Doporučované