Hlavní obsah

Dlouhým covidem si mohly projít 2 miliony Britů. Hlásí ho hlavně ženy

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Dlouhotrvající symptomy covidu-19 nejsou novinkou. Spojeným královstvím ovšem zahýbal nejnovější průzkum, podle kterého mohly mít takzvaný dlouhý covid více než 2 miliony Britů.

Článek

Nejméně 12 týdnů, tak dlouho u více než třetiny obyvatel Británie, kteří se nakazili novým typem koronaviru, přetrvávaly příznaky spojené s onemocněním covid-19. S údaji přišel průzkum React-2, za nímž stojí Královská univerzita v Londýně a který podpořila i britská vláda.

„Naše nálezy vykreslují znepokojující obraz dlouhodobých zdravotních následků covidu-19, které je třeba zohlednit ve strategii a plánování,“ cituje agentura Reuters Paula Elliotta, ředitele programu React. Studie, se kterou odborníci přišli, byla založena na údajích od 508 707 dospělých v době od září 2020 do února 2021.

Zjištění průzkumu

  • Přibližně 37% lidí, kteří uvedli, že měli covid-19, zaznamenalo alespoň jeden příznak, který přetrvával po dobu 12 týdnů i déle.
  • Téměř 15% lidí uvedlo, že měli tři nebo více příznaků po dobu nejméně 12 týdnů.
  • Dlouhodobé problémy byly častější u žen a častěji se objevovaly s přibývajícím věkem.
  • Vyšší váha, kouření, nižší příjmy, chronické onemocnění a hospitalizace s covidem-19 byly spojeny s vyšší pravděpodobností výskytu dlouhotrvajících příznaků.
  • Únava byla jedním z nejčastějších příznaků. U lidí, kteří měli vážný průběh nemoci, byla dominantním dlouhodobým příznakem dušnost.

Symptomy, které se v rámci průzkumu opakovaly, byly únava a bolest svalů, ale i o něco závažnější dušnost či bolesti na hrudi. Autoři studie však podotýkají, že údaje mohou dlouhý covid určitým způsobem nadhodnocovat vzhledem k tomu, že tyto jevy se mohou vyskytovat i bez souvislosti s onemocněním.

Lidé s možnými přetrvávajícími příznaky však měli tendenci spadat do dvou kategorií, a to do skupiny těch, kteří hlásili respirační problémy a často za sebou již měli závažnější průběh nemoci, zatímco druhou „partu“ tvořili lidé s příznaky souvisejícími s únavou. Trvající vážné symptomy po dobu nejméně 12 týdnů přitom hlásil každý desátý člověk.

Studie je jednou z největších, které na dané téma zatím vznikly, a výzkumníci podle britského listu The Guardian její zjištění popsali jako alarmující. Průzkum navíc potvrdil výsledky dřívějších studií, jež odhalily skutečnost, že ženy se s dlouhým covidem setkávají častěji a že se frekvence výskytu dlouhotrvajících příznaků zvyšuje s rostoucím věkem.

„Výsledky nám nemohou jasně říci, jak závažné byly tyto příznaky, co se týče jejich dopadu na život pacientů. Některé nemusí být příliš vážné, některé ale určitě jsou,“ cituje The Guardian Kevina McConwaye, emeritního profesora z anglické Open University. „Tyto výsledky jasně ukazují to, jak důležité je pořádně jim porozumět a zajistit odpovídající léčbu a podpůrné služby pro postižené osoby.“

V květnu Britský národní statistický úřad odhadoval, že si v zemi dlouhým covidem prošel přibližně milion osob. Rozdíl mezi tímto odhadem a výsledky React-2 je v tom, že tým z Imperial College se lidí neptal na to, zda si dlouhým covidem prošli, ale zaměřil své dotazy přímo na přetrvávající symptomy.

„Mnoho lidí možná ani neuvažuje o tom, že by měli dlouhý covid, mají prostě jen mírnou přetrvávající dušnost nebo u nich po mnoho měsíců přetrvává ztráta chuti,“ informovala Helen Wardová, profesorka, která se na průzkumu a jeho vyhodnocení podílela. React-2 se také na rozdíl od statistického úřadu zaměřil na určité časové období.

Dlouhý covid i nadále zůstává dosud plně nepochopeným fenoménem bez všeobecně přijaté definice. Autoři stojící za nejnovějšími daty se navíc shodují, že je stále zapotřebí dalších studií, které budou světoví odborníci zakládat na nově se objevujících důkazech.

„Dlouhý covid může mít trvalý a oslabující dopad na životy zasažených,“ komentoval nejnovější zjištění britský ministr zdravotnictví Matt Hancock. „Studie, jako je tato, nám pomáhají rychle budovat naše chápání jeho dopadu a tyto poznatky spolu s dalšími nový výzkumy využíváme k vývoji podpory a léčby.“

Velká Británie podle vládního webu eviduje přes 4,6 milionu případů nákazy, více než 4 miliony lidí se však dokázaly z nemoci zotavit. Covidu-19 v zemi podlehlo téměř 130 000 osob, hospitalizováno je v britských nemocnicích momentálně méně než 2 000 lidí.

Reklama

Doporučované