Hlavní obsah

Dluh českých obyvatel stoupl na 2,1 bilionu. Mohou za to hypotéky

Češi dohromady dluží přes dva biliony korun.

 

Reklama

Celková výše dluhu meziročně vzrostla o 172,9 miliardy korun, podíl dluhů ohrožených nesplácením naopak výrazně klesl.

Článek

Na konci třetího čtvrtletí letošního roku činil celkový dluh obyvatel 2,09 bilionu korun. Meziročně tak vzrostl o 172,9 miliardy. Vyplynulo to z údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Příčinou nárůstu je zejména meziroční růst objemu dluhu o 9,9 procenta u úvěru na bydlení. Objem úvěrů na spotřebu se zvýšil o šest procent. Dluh ohrožený nesplácením meziročně klesl o 14 procent a dostal se pod hranici 41 miliard korun.

Celkový dluh z hypoték a úvěrů ze stavebního spoření činil ke konci září 1,66 bilionu. Dlouhodobý dluh roste hlavně zvyšováním celkové částky úvěrů, o kterou klienti žádají. A její růst souvisí i s rostoucí cenou nemovitostí.

„I když počet klientů s dlouhodobým dluhem se meziročně téměř nezměnil, počet smluv se zvýšil o 25 500. Řada lidí tak využila současnou příznivou situaci na úvěrovém trhu a nejspíše si pořídili druhou nebo další hypotéku, případně úvěr ze stavebního spoření,“ uvedla výkonná ředitelka Bankovního registru klientských informací Lenka Novotná.

Krátkodobý dluh meziročně narostl o 24 miliard, vyšplhal se na sumu 430 miliard korun. Se splácením krátkodobých úvěrů mělo problém 12,4 procenta lidí.

Reklama

Doporučované