Hlavní obsah

Dluh po špinavé ruské ropě. Do státních zásob se zatím vrátilo 90 % suroviny půjčené Unipetrolu

Hostem vysílání Televize Seznam byl šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Většina ropy, kterou Správa státních hmotných rezerv půjčila ze svých nouzových zásob společnosti Unipetrol, je už zpět ve státních skladech. Šéf Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr to potvrdil v rozhovoru pro Seznam Zprávy s tím, že kdyby podobná nehoda potkala druhou rafinerii v Kralupech nad Vltavou, stát by zasáhnout nemohl.

Článek

Když se na jaře loňského roku do ropovodu Družba dostala ruská ropa znečištěná organickým chloridem, rafinerii petrochemického holdingu Unipetrol v Litvínově pomohl stát.

„Ten systém se ukázal jako velmi akceschopný. My jsme rychle reagovali, vláda velmi rychle reagovala. Uzavřeli jsme smlouvu a už pět hodin poté se v Nelahozevsi otevíraly kohoutky a do Litvínova tekla ropa z rezerv,“ říká Švagr s tím, že pokud by stát nezasáhl, hrozil by vážný problém.

„V době, kdy se poprvé objevila informace, že Družba stojí, byly komerční zásoby nafty v Česku zhruba na šest až sedm dní. Tím, že jsme rafinerii půjčili z našich nouzových zásob, nikdo nic nepoznal. Rafinerie dál vyráběla nejen naftu, ale třeba i asfalt,“ říká Švagr. Půjčenou surovinu Unipetrol plynule vrací a nejdéle do konce listopadu by měly být všechny zásoby zpět.

Podle informací Seznamu si Unipetrol od SSHR celkem vypůjčil 300 tisíc tun ropy, což Švagr nepřímo potvrdil. „Bylo to více než sto tisíc tun a méně než pět set tisíc,“ přiznal v rozhovoru s tím, že v tuto chvíli má stát své ropné zásoby zhruba na 80 dní a v momentě, kdy bude vráceno sto procent, dostane se na 84 dní.

Evropská unie však po členských státech požaduje alespoň 90denní zásoby. Toto kritérium Česká republika neplní už tři roky. Z vyspělých států je jediná. Slovensko má zásoby na 95 dní, Polsko na 98 a většina států překračuje stovku.

Švagr zároveň připustil, že pokud by ke stejnému problému došlo na konkurenčním ropovodu TAL, který zásobuje další českou rafinerii v Kralupech nad Vltavou, stát by zasáhnout nemohl.

„My máme v hmotných zásobách ropu ruského typu. Pro Kralupy ten jiný druh ropy nemáme. Kdyby dnes vznikl problém na ropovodu TAL, tak bychom problém nemohli pomoci řešit,” říká Švagr. Už v roce 2017 SSHR předložila materiál do vlády, ta ale dodnes k nákupu suroviny souhlas nedala. Ropa by totiž vyšla zhruba na miliardu. Zásoby státu by se tím navýšily o další čtyři dny.

Situace by se však mohla brzy změnit a Česko by se mohlo požadované metě 90 dnů přiblížit. V momentě, kdy ekonomika zpomalí, totiž současné zásoby vystačí na víc dnů.

Reklama

Související témata:

Doporučované