Hlavní obsah

Dluhy téměř půl miliardy. Firma Papcel z Litovle na sebe podala návrh na insolvenci

Foto: Papcel

Papírenský stroj firmy Papcel z Litovle.

Reklama

Krajský soud v Olomouci bude rozhodovat o osudu významného hráče na papírenském trhu, české firmě Papcel.

Článek

Litovelskou firmu Papcel zlomily její dluhy. Velký výrobce papírenských strojů na sebe podal k olomoucké pobočce ostravského krajského soudu návrh na insolvenci. Seznam zjistil tyto údaje z insolvenčního rejstříku.

V návrhu pro soud Papcel uvádí, že od 30. týdne tohoto roku (tedy od konce července) není schopen platit podstatné části svých věřitelů, a proto jim zastavil platby.

Litovelská firma dluží v současnosti 443 subjektům, celkové dluhy vyčíslila na 418 milionů korun.

Papcel je dodavatelem pro papírenský průmysl a má filiálky také v Itálii a Bělorusku. Zákazníci jsou nejen z České republiky, ale také ze zemí bývalého Sovětského svazu, Jihoafrické republiky či asijských zemí (Indie, Vietnam, Čína, Thajsko) nebo z oblasti Středního Východu.

Firmu vlastní David Dostál, který v Papcelu dvě desítky let působil jako generální ředitel, nyní je jediným členem představenstva a současně statutárním zástupcem společnosti.

Letos v březnu Dostál koupil zpět poloviční podíl v Papcelu od investiční společnosti BHM Group, za níž je miliardář Tomáš Krsek, někdejší spolumajitel Škody Transportation. Krsek držel polovinu Papcelu zhruba tři roky.

Tržby společnosti se pohybovaly ve stovkách milionů korun ročně. Firma podle posledních známých údajů zaměstnávala 440 lidí.

Reklama

Související témata:

Doporučované