Hlavní obsah

Dluhy v kraji pod horami: Proč sem chodí exekutor tak často, když jinde si užívají úspěch

Paneláky ve Starém Městě. Na mapě exekucí patří tato obec na přední místa.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve Starém Městě pod Králickým Sněžníkem žije zhruba 1500 obyvatel ve věku nad 15 let. A 982 z nich řešilo během loňského roku exekuci.

Článek

V malebné horské krajině Jeseníku se obyvatelé Starého Města mohou přímo z náměstí dívat na lyžařský areál.

V obci je hned několik prosperujících penzionů a restaurací. Nic nenasvědčuje tomu, že jsme v místě, kde má velmi mnoho lidí velké potíže s dluhy.

Podle nové exekuční mapy, kterou tento týden zveřejnila nezisková organizace Otevřená společnost, tady skoro každý druhý obyvatel starší 15 let zažil exekuci. Staré Město z tohoto pohledu patří mezi nejvíce zadlužená místa v republice.

I když žijeme v dobrých časech, Čechů s exekucí přibývá:

Skoro pět set tisíc lidí má tři a více exekucí.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Ve Starém Městě je to citlivé téma, místní se o něm neradi baví. Většina rovnou odmítne zadlužení zdejších rozebírat nebo řekne, že podobná situace je v celé republice.

„Líbí se mi tady, pro důchodce je tu klid. Ale je to tady dost z ruky,“ říká reportérovi jeden z místních obyvatel. A další nabídne aspoň částečné doplnění: „Tady je hodně lidí na sociálních dávkách.“

I další místní si stěžují na nedostatek práce. Nedaleká lyžařská střediska si prý najímají sezonní pracovníky odjinud, a tak kromě pohostinství ve městě zůstává jen málo pracovních příležitostí.

Majiteli jedné z místních firem Martinu Hutařovi se to ale nezdá. Říká, že najít nového pracovníka není vůbec jednoduché. A také nevěří tomu, že by lidé v obci byli natolik zadlužení, jak tvrdí údaje neziskovky.

„Občas se exekuce objeví, ale 60 procent mi přijde jako přehnané číslo. Máme kvůli tomu zvýšené náklady na účetní, ale není to nic zásadního,“ říká majitel firmy PRO-BIO, která v obci zaměstnává kolem sta lidí.

Podle údajů Otevřené společnosti má aspoň jednu exekuci téměř desetina Čechů a Češek nad 15 let. Celkem je to 863 000 lidí a za poslední rok jich zhruba 31 000 přibylo.

Kolem 151 000 osob má pak přes deset exekucí naráz. Situace se zhoršila ve 12 ze 14 krajů republiky.

Více v reportáži na začátku článku.

Reklama

Doporučované