Hlavní obsah

Dnes měla začít největší show světa. Karneval v Riu miliardy nepřinese

Podívejte se, kolik bude Rio de Janeiro stát zrušený světoznámý karneval.Video: Jan Marek, AP

 

Reklama

Dnes by startoval populární karneval v Riu de Janeiru, kam se každoročně sjížděly miliony turistů ze všech koutů světa. Na hlavním pódiu se teď ale očkuje a město sčítá miliardové ztráty ze zrušeného festivalu.

Článek

Největší show na Zemi. I tak se přezdívá karnevalu v Riu de Janeiru. Loni do města, jeho obchodů, barů a hotelů také přilákal přes dva miliony turistů. Jeho zajištění stálo v přepočtu 280 milionů korun. Pro cestovní ruch a sektor služeb ve městě znamená tržby přesahující každoročně 30 miliard.

Foto: Jan Marek

Tržby z karnevalu v Riu de Janeiru.

Poloprázdné město. Hotely bez klientů

Právě loni nechali návštěvníci v kasách v různých částech Ria skoro 32 miliard korun. Zhruba taková teď zřejmě bude výše letošní ztráty pro město a jeho podnikatele, Rio je totiž poloprázdné.

„Tuhle sezonu jsme s obsazeností na 50 procentech, možná lehce pod 60. Některé hotely jsou však jen na 14 procentech své kapacity. Poprvé v historii nemáme karneval, který by nás dostal na 100 procent, máme tu opravdu málo lidí,“ vysvětluje agentuře AP těžkou situaci ve městě Alfredo Lopes, prezident Unie ubytovatelů v Riu de Janeiru.

V jednom městě až dvakrát více obětí než v Česku

Rio karneval i průvody letos zrušilo kvůli velkému počtu obětí covidu. Po největším městě São Paulo jde o druhý nejhorší výsledek v Brazílii: od března do včerejška zemřelo na covid 31 134 lidí. Platí také zákaz všech oslav a pouličních prodejů, a to pod hrozbou až jednoho roku vězení. Restaurace musely zkrátit otevírací dobu a omezit počet hostů. Davy turistů však vyhlížely i světoznámé brazilské školy samby, které kromě účasti na průvodech také obvykle prodávají masky a kostýmy.

„Měli jsme pět obchodů a tři jsme zavřeli. Pracovalo u nás 160 rodin, teď jich máme 40,“ dodává Jorge Francisco, majitel jednoho z obchodů s předměty pro karneval.

Právě hlavní stage karnevalu, takzvaný Sambadrom, je teď jedním z míst, k němuž se s nadějí upínají zraky celého Ria. Nikoliv kvůli turistům, ale kvůli očkování, které tam probíhá. Město a stát totiž slibují, že do konce roku proočkují populaci. A příští rok se tu tak bude zase konat karneval.

Reklama

Doporučované