Hlavní obsah

„Dnes není čeho se bát.“ Veronika Žilková o demonstracích proti Babišovi a těch v listopadu 1989

Dvě minuty z Výzvy s Veronikou Žilkovou: O listopadu 1989 a protestech proti Babišově vládě.Video: Blanka Kubíková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Víc než tuzemskou politiku Veronika Žilková sleduje tu izraelskou, kde žije s manželem, velvyslancem Martinem Stropnickým. „Zažila jsem několik bombardování a během jednoho roku tam jsou druhé předčasné volby. Takže tady jsou proti tomu stojaté vody,” srovnává situaci v Izraeli a Česku.

Článek

Do Prahy přiletěla krátce před demonstrací za nezávislost justice na Letné. Když slyšela názory, které protesty porovnávaly s těmi z listopadu 1989, kroutila hlavou.

„Revoluci před třiceti let jsem zažila a vím, jak to bylo hrozné. Jak jsme se všichni báli. 17. listopadu večer jsem měla premiéru v divadle Rokoko, a když jsem pak šla do metra, proti mně šli zkrvavení studenti a ptali se, jestli nevím, kde je pohotovost, že je zmlátili policajti. Odvedla jsem je do Palackého na polikliniku. Mám husí kůži, když na to vzpomínám. Nikdy jsem o tom nemluvila,“ vzpomíná Veronika Žilková.

„Dnes je tady demokracie. Že by policie zmlátila lidi a zavřela je, se bát nemusíme,“ dodává.

Celý pořad Výzva s Veronikou Žilkovou:

Hřebejkovi jsem vrátila roli a s hraním jsem skončila. Veronika Žilková otevřeně o svém novém životě.Video: Seznam Zprávy

Co jí řekl manžel o protestu před ambasádou v Tel Avivu, kde skupina Čechů podpořila letenskou demonstraci spolku Milion chvilek? Proč nechce komentovat současnou politickou situaci? Proč nemůže jezdit do České republiky tak často, jak by chtěla? A jak daleko je příprava první české školy na Blízkém východě?

Podívejte se na celý pořad Výzva s Veronikou Žilkovou.

Reklama

Doporučované