Hlavní obsah

Před 30 lety. Michal Horáček vzpomíná na svůj podzim a stranický tisk informuje o dívkách z KLDR

Foto: Rudé právo, archiv Národní knihovny

Rudé Právo s datem 17. 10. 1989.

Reklama

Seriál Seznamu: O čem psala média v socialistickém Československu, když režimu docházel dech. A co se tehdy odehrávalo v životech vybraných osobností?

Článek

17. říjen 1989

Výběr z Rudého Práva. Celé znění textů a článků najdete v Národní knihovně i na webové stránce archivu Ústavu pro českou literaturu AV ČR.

Z domova

V Bratislavě zasedal ústřední výbor KSS. Aktivněji v tvorbě a ochraně životního prostředí

Tajemník ústředního výboru KSČ Ondrej Šaling na schůzi uvedl, že se zavádějí opatření ke zlepšení životního prostředí – plynofikace a teplofikace měst a obcí z centrálních zdrojů tepla, výstavba čistíren odpadních vod a dalších vodohospodářských staveb a zařízení na ochranu čistoty ovzduší, řeší se problémy nadměrného hluku a odpadů.

Únik nafty ve Skalnatém plese

Z kotelny lokomotivního depa ČSD Poprad uniklo asi 2 000 litrů nafty. Může být ohrožena jakost vodních zdrojů využívaných pro zásobování Tatranské Lomnice pitnou vodou.

Oheň v Polygrafii

Oděv zaměstnance podniku Polygrafia v Praze 5 se vzňal při mytí rotačního stroje toluenem. V důsledku požáru rotačního stroje v závodě 2 státního podniku Polygrafia v Praze 5 na Smíchově bude opožděna výroba některých týdeníků, například časopisů Květy, Svět v obrazech, Stadión, Kino. Předběžná škoda se odhaduje na 400 000 Kčs.

Zimbabwští poslanci uvítáni v Praze

Na pozvání předsedy Federálního shromáždění ČSSR Aloise Indry přicestovala v pondělí do Prahy na oficiální návštěvu ČSSR parlamentní delegace Zimbabwské republiky v čele s předsedou sněmovny a ministrem spravedlnosti, právních a parlamentních záležitostí Emmersonem Mnangagwou.

Ze světa

K nedávné kampani západoněmeckých sdělovacích prostředků

Stále více západoněmeckých politiků se pokouší destabilizovat NDR a svými výroky narušit oslavy 40 let německého socialistického státu. Zajisté se podařilo zmást mnoho hlav. Bylo by však liché nevidět, že rozhlas a televize NSR mohly jen mocně podněcovat nespokojenost části mladých lidí, jimž ani poměrně vysoká životní úroveň a sociální jistoty NDR nenaplňují jejich často iluzorní představy o životě. To však je záležitost, s níž se musí Německá demokratická republika vypořádat sama.

Rekordní oslabení ozónové vrstvy?

Novozélandští vědci upozorňují na rekordní oslabení ochranné ozonové vrstvy ve stratosféře nad Antarktidou, jde o ztenčení o 40 až 50 procent.

Ze sportu

Kvalifikace pro fotbalové MS 1990 vrcholí

Na fotbalové MS 1990 v Itálii si postup zajistili už fotbalisté Jugoslávie, Anglie, Belgie, Španělska, s největší pravděpodobností i Sovětského svazu, Irské republiky, Skotska, Nizozemí a další.

Gymnastky skromně

Na mistrovství světa ve sportovní gymnastice vyhrály reprezentantky Sovětského svazu. Překvapily Číňanky, které přeskočily až k bronzu, o páté místo se dělí NDR a dívky z KLDR, se kterými se vůbec nepočítalo. Československo skončilo na 11. místě.

Jaké bylo počasí

V ČSR ráno a dopoledne místy mlhy, později polojasno. Odpolední teploty 13 až 16 stupňů. V SSSR jasno až polojasno.

V televizi ten večer na prvním programu diváci našli televizní hru Umění nestárnout, kterou připravilo televizní studio Ostrava. Na druhém programu běžel Televizní klub mladých ze studia na Kavčích horách.

Na podzim 1989 pro Seznam vzpomíná:

Foto: ČTK

Michael Kocáb a Michal Horáček v roce 1989.

Michal Horáček

textař, producent, vystudovaný antropolog

V létě 1989 založil společně s rockerem Michaelem Kocábem občanskou iniciativu Most. O svých vzpomínkách na listopad píše i ve svém deníku.

Co jste tehdy dělal a jak vypadal váš život?

V listopadu 1989 jsme spolu s Michalem Kocábem připravovali prostřednictvím iniciativy Most případné setkání mezi občanskými iniciativami a stávající mocí. To se nám podařilo a týden po 17. listopadu se obě strany sešly.

Kdy a jak jste se poprvé dozvěděl o listopadu 1989 a dění na Národní třídě?

Dozvěděl jsem se o tom bezprostředně, jelikož jsem zrovna byl na Národní třídě. Ne přímo v kordonu, ale vně. Ještě ten večer jsme spolu s Michaelem Kocábem mluvili s redaktorkami BBC, které o iniciativě Most připravovaly zprávy.

Duo Kocáb–Horáček vzpomíná na rok 1989.Video: Václav Dolejší

Jak vzpomínáte na tehdejší protesty?

Nebyl jsem svazák, takže jsem se na tyto akce nechodil (spoluorganizátorem pietní akce předcházející dění na Národní třídě byl Socialistický svaz mládeže, pozn. red.). Nicméně ukázalo se, že je to všechno složitější. Byl to skutečně impuls k tomu, aby v Československu propuklo to, co v té době už v mnohých socialistických státech probíhalo.

Jinak jsem se událostí listopadu 1989 účastnil. Prožíval je velmi intenzivně jako určitou emocionální bouři, která byla zvláštní, a lidem, kteří tu dobu nezažili, se skoro ani nedá sdělit. Těžko si představit, že taxikáři byli tenkrát tak hodní, že když jste na ně zamával, tak vám zastavili a ještě vás svezli zadarmo.

Jak hodnotíte těch 30 let? Naplnily se myšlenky listopadu 1989?

Podle mého názoru ta skutečnost daleko překonala to, co jsem si ještě týden před 17. listopadem vůbec nedokázal představit. Nevěřil jsem v tak rychlý a hluboký přerod. Odmalička jsem toužil po tom, abych mohl studovat, co chci, cestovat, kam chci, setkávat se, s kým chci, a říkat si, co chci. Tohle všechno teď máme vrchovatě naplněné. Nemáme žádné politické vězně. Máme volnou soutěž politických stran, i když možná zrovna nevítězí ti, co by si člověk přál. Demokratický systém tu máme jasně nastavený a jsme součástí západního světa – euroatlantické civilizace, Severoatlantického paktu a Evropské unie. Celkově jsem nadmíru spokojený. Přesto však vidím mnoho chyb, které jsme udělali a které ještě potřebujeme odstranit.

Sérii vzpomínek na podzim roku 1989 připravila redakce Seznam Zpráv ve spolupráci s naším rešeršním týmem Sherlock Hoax.

Reklama

Doporučované