Hlavní obsah

Dnes si dejte pozor. Lékaři varují před popáleninami od slunce

Foto: Unsplash

„Lidé by ani na sklonku léta neměli podcenit i kratší pobyt venku na přímém slunci, měli by se chránit oblečením a ochranným krémem s UV faktorem. Kůže spálená od slunce totiž zůstává až rok velmi přecitlivělá a velmi náchylná k dalšímu spálení,“ varují odborníci.

Reklama

Dnes bude extrémní horko. Lékaři proto varují před popáleninami způsobenými sluncem. Od počátku prázdnin zdravotníci popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice ošetřili 15 pacientů s takovým zraněním.

Článek

„Všechna zranění si vyžádala nejméně týdenní léčení. A co je alarmující, více než polovinu pacientů tvořily děti. Jejich kůže je totiž stejně jako kůže seniorů ke spálení mnohem náchylnější. I sluneční paprsky na konci srpna mohou způsobit vážné zdravotní potíže,“ upozorňují lékaři.

Foto: Klinika popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava

Jeden z případů popálenin od slunce, který řešili v Ostravě.

Podle přednostky Kliniky popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava Zdenky Němečkové Crkvenjaš snáší sluneční záření každý člověk jinak. Záleží na fototypu pokožky i na věku. „Ošetřili jsme třeba několik dětí z příměstských táborů, které krémy s UV faktorem sice měly, ale nepoužívaly je. Je vždy na dospělých, aby na děti dohlédli,“ zdůraznila přednostka Němečková Crkvenjaš a připomněla, že pokud už si člověk kůži na slunci spálí a jedná se jen o zarudnutí, měl by si pomoci chlazením vodou. „V žádném případě by ale lidé neměli na spálenou kůži přikládat led,“ dodala.

Foto: Klinika popáleninové medicíny a rekonstrukční chirurgie FN Ostrava

Další případ popálenin od slunce. „I sluneční paprsky na konci srpna mohou způsobit vážné zdravotní potíže,“ upozorňují lékaři.

Pokud se na spálené kůži objeví puchýře, je nutné vyhledat odborné ošetření, protože v takovém případě už se jedná o popáleninu 2. stupně. Léčba obvykle spočívá v aplikaci speciálních prostředků na hojení ran, které zabrání vzniku infekce a vytvoří správné prostředí k rychlé regeneraci pokožky.

„Nejdůležitější je prevence. Lidé by ani na sklonku léta neměli podcenit i kratší pobyt venku na přímém slunci, měli by se chránit oblečením a ochranným krémem s UV faktorem. Kůže spálená od slunce totiž zůstává až rok velmi přecitlivělá a velmi náchylná k dalšímu spálení,“ varují odborníci.

Reklama

Související témata:
Slunění

Doporučované