Hlavní obsah

Dnes v noci vrcholí nebeské divadlo. Kde sledovat Perseidy i s výkladem?

Foto: Astronomy

V noci ze středy na čtvrtek vrcholí meteorický roj Perseidy.

Reklama

Jako každý rok je i letos v první polovině srpna možné na noční obloze vidět největší množství prachových částeček z meteorického roje Perseidy.

Článek

„Padající hvězdy“ jsou četné již od pondělí, ale nejlépe viditelné by měly být dnes v noci. „Noc ze středy na čtvrtek je k pozorování nejlepší,“ uvedl pro Seznam Zprávy Pavel Suchan z Astronomickém ústavu Akademie věd. Maximum nicméně připadá podle meteorologů na středu 15 hodin.

„Jsou to velmi malá zrníčka. Říkáme tomu správně meteory. A ten světelný úkaz je záblesk v okamžiku, kdy vletí tělísko meziplanetární hmoty do naší zemské atmosféry. Perseidy létají rychlostí 60 kilometrů za sekundu,“ vysvětlil Suchan.

K pozorování Perseid je letos i vhodné počasí. Meteorologové totiž předpovídají, že rozsáhlá tlaková výše zajistí jasnou noční oblohu, bez oblaků. „K pozorování je potřeba pěkné a jasné počasí, ale letos máme trošičku smůlu, protože o půlnoci vychází Měsíc, který začne svítit, takže nebudou vidět slabší meteory,“ doplnil Suchan.

Kdo se o noční oblohu zajímá detailněji, může dnes zavítat do některé z hvězdáren, které mají připravený i odborný výklad. Prachové částečky z meteorického roje Perseid lze ale dobře pozorovat i z pohodlí svých zahrad.

„Je na tom krásné to, že si každý může meteory pozorovat sám. Lidi pozorování fascinovalo vždycky, protože to je nebeské divadlo a emotivní zážitek,“ popisuje Suchan, který upozorňuje, že při samostatné výpravě za Perseidami by lidé měli preferovat místa mimo světelné znečištění - tedy mimo město.

Pokud si někdo nestihne udělat čas ze středy na čtvrtek, může meteorický roj spatřit na obloze až do 24. srpna. „Dnešní noc je na pozorování nejlepší. Ještě do konce týdne ale bude roj Perseid viditelný, poté už bude slábnout, ale i tak lidé budou moci na obloze meteorický roj spatřit až do 24. srpna,“ dodal Suchan.

Kromě Perseid mohou lidé během středeční noci postupně spatřit také jasné planety Jupiter, Saturn, Mars nebo Venuši.

Společná pozorování se budou konat například na hvězdárnách v Žebráku, Valašském Meziříčí, Vsetíně či v Teplicích nebo ve středočeském Ondřejově, kde budou lidé nocovat u hvězdárny Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Pozorování oblohy astronomickými dalekohledy bude ve středu i ve Štefánikově hvězdárně na pražském Petříně. V sobotu pohled na Perseidy zakončí celodenní astronomický program u Muzea Jizerských hor v Jizerce.

Perseidy

Perseidy se jmenují podle souhvězdí Perseus, od něhož zdánlivě vylétají. Jsou to prachové částice z komety 109P Swift-Tuttle, která se naposledy přiblížila ke Slunci v prosinci 1992. Znovu k tomu dojde až v roce 2126.

Perseidám se někdy lidově přezdívá Slzy svatého Vavřince. První zmínky o meteorickém roji totiž pocházejí ze 3. století, kdy si jich lidé všimli krátce po umučení svatého Vavřince.

Reklama

Související témata:

Doporučované