Hlavní obsah
Online

Blatný věří, že se epidemie láme k lepšímu. Mohly by otevřít další obchody

Tisková konference ministra zdravotnictví po jednání vlády.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie v Česku sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na večerní tiskové konferenci po jednání vlády opakovaně komentoval středeční kauzu Seznam Zpráv o přednostním očkování příbuzných zaměstnanců Státního zdravotního ústavu. „Toto nebude tolerováno,“ řekl.

- Vláda podle Blatného příští týden asi upraví seznam nezbytného zboží, které mohou nabízet obchody. „Budou tam zahrnuty například papírnické výrobky. Je to potřeba kvůli dětem do škol,“ uvedl.

- Blatný očekává v nemocnicích těžký týden, křivka se ale láme. „Výraznou zátěž nemocnic můžeme předpokládat dalších sedm až deset dní a pak by to mohlo klesat i tam,“ řekl.

  • V první skupině pro očkování je nově 838 000 lidí

    V první skupině pro přednostní očkování proti covidu-19 je podle nové metodiky 838 000 lidí. Vyplývá to z přílohy k metodickému pokynu k očkovací strategii. V poslední verzi ze začátku ledna jich bylo zhruba o 210 000 méně. Nově tam jsou všichni zdravotníci, medici a dobrovolníci pracující v nemocnicích, ale také například Vězeňská služba a pracovníci detenčních zařízení Ministerstva vnitra, kde se vyskytují nakažení s covidem-19. Tato skupina má být podle metodiky očkována letos v lednu a únoru, cílem je u ní proočkovanost na úrovni 70 procent.

  • Kauza Seznam Zpráv: Takové chování není možné, souhlasí Blatný

    Seznam Zprávy dnes zveřejnily tabulky s harmonogramem očkování, v nichž figurují zaměstnanci Státního zdravotního ústavu. Podle stejných příjmení lze usuzovat, že nechávají naočkovat i své blízké. Mluvčí ústavu Klára Doláková sice tvrzení, že vakcíny mohli využít i rodinní příslušníci zaměstnanců, popřela, a to navzdory harmonogramu i výpovědím pracovníků ústavu. Ministr Blatný ovšem uvedl, že by rázný postup, který ve věci hodlá zaujmout, měl být obecně signálem, že popisované chování není možné. „Kdyby někdo nedodržoval prioritizaci, jak je nastavena, a chtěl se neopodstatněně a v podstatě podvodem domoci, aby se k němu dostala vakcína dřív než k těm, kteří to potřebují, v žádném případě toto nebude tolerováno,“ řekl. Státní zdravotní ústav podle něj dostal jedno plato dávek vakcíny a měl stejně jako všechny organizace postupovat podle stanovených priorit. Úřad zajišťuje chod laboratoří, které pracují s infekčními vzorky, či laboratoří, které zkoumají výskyt nové mutace koronaviru v České republice. „Je tam velká řada lidí, kteří do té skupiny patří, pracují s infekčním materiálem, ale v žádném případě to neospravedlňuje to, co přinesly některé weby (Seznam Zprávy – pozn. red.),“ uvedl.

  • Německo je na tom s vytížením intenzivní péče hůř, tvrdí Blatný

    Přetížení některých zdravotnických zařízení se podle Blatného řeší převozem pacientů. Využití pomoci německých nemocnic není namístě, protože sousední země je na tom z hlediska vytížení jednotek intenzivní péče nyní hůř. „Nebylo by správné, etické ani korektní chtít po sousedech takovou pomoc, když si můžeme s vypětím všech sil pomoci sami,“ řekl Blatný. Česká společnost anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny v pondělním stanovisku uvedla, že kapacita většiny zdravotnických zařízení poskytujících akutní lůžkovou péči je naplněna. Hlavním důvodem je nedostatek kvalifikovaného zdravotnického personálu. Ve většině nemocnic lze nynější situaci podle nich charakterizovat jako „nedostatek vzácných zdrojů“, je proto nezbytné snížit obvyklé standardy. Pod dokumentem je podepsaný i náměstek ministra zdravotnictví Vladimír Černý.

  • Denní reporty o očkování lidé neuvidí

    Ministerstvo podle Blatného neplánuje zveřejňovat denní data o počtech vakcín a očkovaných proti covidu-19. „Zatím si myslím, že přednější je přesnost dat před jejich poskytnutím,“ uvedl. Až budou nemocnice data včas hlásit, bude mít ministerstvo k dispozici online portál, kde bude sledovat informace průběžně. Zveřejňovat chce ale data týdně. „Bude to pěkný, přehledný, pravidelně vydávaný soubor informací,“ řekl.

  • Do nižšího rizikového stavu Česko hned tak nepůjde

    Vláda projedná žádost o další prodloužení nouzového stavu kvůli koronavirové epidemii v pondělí. Sněmovna by pak mohla žádost posoudit ve čtvrtek 21. ledna. Aktuálně stav nouze platí do pátku 22. ledna. „Jak je asi každému jasné, tak současná situace nepředpokládá, že by se mohlo dne 22. nebo 23. ledna přejít do nižšího stavu, neřkuli do stavu, který je možný bez nouzového stavu. To znamená, že budu navrhovat vládě požádat Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu,“ uvedl Blatný. S nutností platnosti nouzového stavu počítá protiepidemický systém PES, Česko je aktuálně v jeho nejrizikovějším pátém stupni.

  • Blatný: Systém je testován proti útokům

    „Celý přihlašovací očkovací systém je až do dnešní 22. hodiny podrobován opakovaným zátěžovým testům proti různým útokům. I pro registraci, a to je podstatné. Registrace je totiž to, co mohou všichni udělat naráz, ale rozhodně všichni naráz nedostanou termín,“ řekl Blatný.

  • Senioři mohou být o očkování informováni i obecním rozhlasem, míní Blatný

    Blatný se ve svém proslovu na tiskové konferenci obrátil i na seniory, jejichž očkování začne ještě tento týden: „Zaregistrovat se můžete nejenom přes internet, ale budete moci zavolat na linku 1221, budete moci využít pomoci své rodiny. Je nastavená spolupráce s praktiky, již budou aktivně obvolávat seniory, kteří se nemohou přihlásit, protože informace o tom, že senior byl očkován, lékař ihned uvidí v systému ISIN. Jednáme s obcemi, ať už se jedná o místní rozhlas, nebo jiné informační kanály v obcích, kterými o očkování budou informovat. Způsobů, jakými se informace dostane k občanům, bude dost. Nepředpokládáme, že by nedošlo k domluvě. Jednáme také o možnosti tyto seniory v případě potřeby obeslat.“ Opět dodal, že je očkování dobrovolné a nikdo k němu nebude nucen.

  • Vakcinační centra budou muset denně hlásit počty naočkovaných

    Všechna vakcinační centra budou muset povinně hlásit naočkované lidi ten samý den do Informačního systému infekčních nemocí (ISIN) a evidovat počet vakcín ve skladovém softwaru. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Blatný. Prioritní skupiny, které budou očkovány přednostně, se podle ministra nezměnily. Podle Blatného budou mít všechna očkovací centra povinnost hlásit očkované do ISIN a používat potřebný skladový software. V metodickém pokynu jsou také podrobnosti o vybavení centra, potřebném personálu nebo předcházení nežádoucím reakcím.

  • Třídění pacientů v přeplněných nemocnicích? „Není to pravda,“ tvrdí Blatný

    K informacím, že by nemocnice musely „třídit“ pacienty na ty, které ošetří, a ty, které nikoliv, Blatný emotivně prohlásil, že to není pravda. „V této republice nemusí lékaři selektovat, koho napojí na přístroj nebo komu poskytnou nějakou službu. Byl bych velmi rád, aby se takové nepravdivé informace nešířily. Já jako lékař jsem na to velmi citlivý. Říkám, že to není pravda. Ve chvíli, kdy je 20 procent lůžek volných, pak ten, kdo by nezajistil převoz člověka do jiného kraje, by udělal něco, co rozhodně nemá. A nemám informaci, že se to děje. Kdybych zjistil, že v této republice někdo neposkytuje lékařskou péči osobám, které ji potřebují, musel bych velice zásadně konat,“ řekl.

  • Blatný: Papírenské zboží v supermarketech, ale také u drobných obchodníků

    Blatný dnes po návštěvě očkovacího centra v Brně řekl, že vláda příští týden upraví seznam nezbytného zboží, které mohou obchody prodávat. Kabinet si podle něj uvědomuje, že se seznam nezbytných věcí proměňuje mimo jiné v souvislosti s tím, jak se mění roční období. Lidé by tak mohli znovu v kamenných prodejnách nakoupit papírenské zboží, které je podle Blatného kvůli návratu dětí do škol třeba. Na tiskové konferenci k tomu dodal: „Uvědomujeme si, že jak se mění sezona a potřeby občanů, seznam zboží, které smí být prodáváno, je potřeba aktualizovat. Nový PES počítá se změnou výčtu zboží, které bude moci být prodáváno, aby reflektovalo aktuální potřebu. Bude ale zachována spravedlnost. Pokud by se papírnické zboží mohlo prodávat v supermarketech, musí se jednoznačně povolit prodávat i malým obchodníkům.“

  • Zdá se, že se křivka epidemie láme dolů, věří Blatný

    Blatný: „Zdá se, že dochází k lámání křivky směrem dolů, to znamená, že číslo R je v hodnotách kolem 1. Jedná se o úterní data, která často bývají nejvyšší v rámci týdne, věříme tedy, že trend bude zachován. Proto se nedomnívám, že by bylo na čase zpřísňovat opatření. Na druhou stranu, bude to ještě 7–10 dnů trvat, než se to projeví v nemocnicích, není proto čas na rozvolňování.“

  • Blatný k odhalení Seznam Zpráv: Vyvodím důsledky

    Blatný se vyjádřil k článku Seznam Zpráv o tom, že vedení Státního zdravotního ústavu rozdělilo tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. „V případě, že by to byla pravda a nebyla respektována prioritizace tak, jak je nastavena, vyvodím z toho důsledky včetně případné osobní zodpovědnosti. Abych měl objektivní informace, předvolám si ředitele ústavu a budu po něm chtít nekompromisně vysvětlení. Pokud se někdo chtěl podvodem domoci toho, aby se mu dostala vakcína dříve než těm, kteří ji potřebují, v žádném případě toto nebude tolerováno,“ řekl Blatný. Ředitel instituce je podle něj jednoznačně zodpovědný za to, co se v ní děje, zejména, když se jedná o úřad přímo řízený Ministerstvem zdravotnictví. „Budu to tedy já, kdo bude chtít jasnou odpověď,“ podotkl.

  • Další verze indexu PES bude začátkem týdne

    „Rizikový index PES se dokončuje v těchto dnech, další, v pořadí třetí. Jednání všech zainteresovaných proběhne tento pátek. Cílem je mít začátkem příštího týdne finální verzi, aby byla k dispozici vládě, Sněmovně, zdravotním výborům,“ dodal Blatný.

  • Musíme naočkovat nejprve rizikové jedince, řekl Blatný

    Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) po jednání vlády řekl: „Probrali jsme dvě mimořádná opatření. Tak, aby všichni lidé, kteří mají zájem a pojištění, mohli být očkováni. To vše za podmínek, že ti, kteří očkují, budou zadávat podstatné informace do centrálních softwarů. Zejména do toho, který sleduje hospodaření s vakcínou, aby ještě ten den byla informace zapsána do informačního systému. Potřebné je, aby napříč celou Českou republikou byla prioritizace dodržována, byla stejná a umožnila v nejkratší době naočkovat zejména rizikové jedince a poté zbytek našich občanů.“

  • ANO žádá odvolání radního Královéhradeckého kraje za očkování manželky

    V Královéhradeckém kraji opoziční hnutí ANO žádá odvolání radního kraje pro zdravotnictví Zdeňka Finka (HDK) kvůli tomu, že krajská nemocnice ve Dvoře Králové nad Labem v pátek přednostně očkovala proti covidu-19 jeho manželku. Radní a bývalý primátor Hradce Králové Fink se podle hnutí rozhodl vytvářet svá vlastní pravidla pro očkování, a tím ztratil důvěru.

  • Šéf ODS reaguje na odhalení Seznam Zpráv: Skandál, chci vysvětlení

    Petr Fiala, předseda ODS, reaguje na článek Seznam Zpráv o tom, že vedení Státního zdravotního ústavu rozdělilo tisícovku vakcín mezi své pracovníky a jejich příbuzné. „Je to skandál, který musí ministr Blatný a premiér vysvětlit. Vakcínu potřebují lékaři, sestry, personál sociálních zařízení, policisté, hasiči. Vakcínu potřebují statisíce seniorů. A vládní garnitura očkuje ‚své‘ lidi. Neuvěřitelné, takové praktiky je potřeba hned zarazit! Je to výsměch všem, kteří vakcínu potřebují přednostně,“ uvedl Fiala.

    Od ministra Blatného a premiéra Babiše chce prý ihned vědět:

    - Kolik lidí již bylo v ČR celkem očkováno?

    - Kdo byl opravdu očkován?

    - Zda to byli opravdu lidé z první linie a senioři.

    - Jak je možné, že podle informací Seznam Zpráv dostali vakcínu úředníci Státního zdravotního ústavu v Praze a jejich příbuzní?

    - Kdo za to nese zodpovědnost?

  • Online dotazník spočítá riziko hospitalizace a úmrtí na covid-19

    Online dotazník dokáže spočítat, jaké má člověk s nemocí covid-19 riziko, že skončí v nemocnici, nebo že nemoci podlehne. Dnes o tom informovali zástupci firmy Cogvio Medicali, která pod názvem QCovid připravila českou verzi dotazníku. Podle autorů českého překladu by dotazník mohl pomoci i při určování priorit pro očkování běžné populace. Do dotazníku lidé uvedou svůj věk, pohlaví, výšku, hmotnost, kraj, kde žijí, a také, zda žijí například v domově pro seniory. Poté zaškrtnou, zda trpí některou z nemocí, které dotazník uvádí. Mezi faktory, které zvyšují riziko hospitalizace s nemocí covid-19, se obvykle uvádí mimo jiné obezita a s ní spojená onemocnění, cukrovka, vysoký krevní tlak či věk nad 65 let. Podle autorů českého překladu z dotazníků vyplývá, že například lidé s cukrovkou prvního typu mají čtyřikrát vyšší riziko hospitalizace a diabetici s cukrovkou druhého typu dokonce šestkrát vyšší riziko oproti lidem bez cukrovky. Ještě vyšší riziko, a to devětkrát, mají lidé po transplantaci ledvin a onkologicky nemocní, u nich je riziko dokonce sedmnáctkrát vyšší.

  • Od pátku se mohou k očkování registrovat i všichni zdravotníci

    Od 15. ledna se budou hlásit k očkování proti covidu-19 přednostně spolu se seniory nad 80 let i všichni zdravotníci a zaměstnanci v sociálních službách pečující o seniory. S očkováním začali zdravotníci v Česku 27. prosince.

  • Kolegové ministra zdravotnictví se léčí s covidem-19

    Tři přední představitelé Ministerstva zdravotnictví se nakazili koronavirem. Jak zjistily Seznam Zprávy, nákaza se v posledních dnech prokázala u dvou náměstků Aleny Šteflové a Radka Policara a také státního tajemníka Stanislava Měšťana.

  • Řetězce vítají avizovanou úpravu seznamu povoleného zboží

    Obchodní řetězce vítají úpravu seznamu zboží, které lze prodávat. S návratem nejmenších dětí do škol totiž vzrostla poptávka po papírenských produktech. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes řekl, že vláda příští týden upraví seznam nezbytného zboží, které mohou obchody prodávat. „Vnímáme jako pozitivní, že vláda bude příští týden upravovat seznam povoleného zboží, pro naše zákazníky čím dříve, tím lépe. Seznam je už zastaralý a potřeby se mění, školáci se vrátili do školy, nasněžilo a s tím vyvstávají nové potřeby například na vybavení dětí,“ uvedl ředitel komunikace obchodů Albert Jiří Mareček. Pro obchodníky podle něj není snadné za vládu před zákazníky obhajovat opatření a vysvětlovat, jak v boji proti koronaviru pomůže například zapáskované papírnictví.

Reklama

Hlavní zprávy