Hlavní obsah

Dnešní antisemitismus nás děsí, varuje šéfka organizace evropských Židů

Nárůst antisemitismu v posledních letech pociťují tři čtvrtiny evropských Židů.

Reklama

Podle průzkumů téměř tři čtvrtiny evropských Židů věří, že antisemitismus v jejich zemích v posledních pěti letech roste. „Je to celý trojúhelník nenávisti: ultrapravice, ultralevice i islámští radikálové,” říká o nárůstu protižidovských incidentů v rozhovoru pro Seznam Raya Kalenova, šéfka organizace European Jewish Congress. Ta sdružuje židovské komunity po celé Evropě od roku 1986.

Článek

Kde v Evropě jsou antisemitské útoky nejhorší?

Jsme svědky velkého nárůstu antisemitismu napříč celou Evropou. Podle dat Evropské unie je antisemitských útoků nejvíce za posledních deset let. Čísla rostou zejména v západních zemích, více než ve střední nebo jižní Evropě. To, co se děje ve Francii, Německu a Velké Británii, budí opravdu velké obavy.

Nová Evropská komise tvrdí, že bude boj s růstem antisemitismu v Evropě jedním z hlavních bodů na následujících pět let. Jak myslíte, že toho dosáhne?

Už posledních pět let ukázalo, že Evropská komise se opravdu chce snažit bojovat s antisemitismem. Katharina von Schnurbeinová z kanceláře Evropské komise pro boj s antisemitismem byla opravdovou pomocí. Snažila se nastolit ráznou evropskou odpověď na takové chování.

6. prosince 2018 komise přijala dokument o boji s antisemitismem. Připravovala ho komisařka Věra Jourová, dala dohromady skupinu, která koordinuje členské státy Evropské unie, aby společně bojovaly proti antisemitismu a zajistily bezpečí židovské komunitě a institucím. To znamenalo opravdu důležitý moment v celé problematice. Doufám, že bude nová komise pokračovat podobně.

Co vy, jaký způsob boje proti antisemitismu považujete za nejúčinnější?

Snažíme se přistupovat holisticky, tedy hledat příčinu celého problému. Souvisí se všemi aspekty společnosti, od zabezpečení židovských komunálních budov po pomoc policii při antisemitských incidentech. Pracujeme také s učiteli, aby byli připraveni na projevy antisemitismu ve třídách.

Foto: European Jewish Congress

Šéfka European Jewish Congress Raya Kalenova.

Jak vypadá „moderní” antisemitismus?

Je pravda, že antisemitismus prošel určitou proměnou v posledních letech. Jak jsme ale viděli nedávno v (německém městě) Halle, „klasický” antisemitismus od ultrapravice je v Evropě opět na vzestupu a děsí Židy 75 let po holokaustu.

Zároveň je ve společnosti radikální islámský antisemitismus, který se sem dostal ze společností, kde je často antisemitismus oficiální politikou, a pro židovské komunity znamená existenční problém. Jen ve Francii zabili antisemitští islámští extremisté dvanáct lidí za poslední roky. Židovské komunity jsou permanentně ostražité.

Celý „trojúhelník nenávisti” dotváří antisemitismus ultralevice. Ten se projevuje démonizací a delegitimizací židovského sebeurčení. A to i židovského státu. To zapříčinilo násilné incidenty proti Židům v Evropě, které viní za všechno, co se děje v Izraeli.

I když se zdá, že jsou to tři ideologicky rozdílné proudy, mají jednu věc společnou: podtrhávají základní hodnoty demokratické společnosti. Je klíčové, aby si lidé uvědomili, že přestože tyto tendence začínají výhrůžkami Židům, nikdy neskončí jen u Židů.

Jaké konkrétní případy evropského antisemitismu Vám nejvíce utkvěly v paměti?

23. března 2018, dva muži se vloupali k pětaosmdesátileté Mireille Knollové, která přežila holokaust, několikrát ji bodli nožem a nakonec spálili. Jeden z útočníků následně řekl, že „je to Židovka a musí mít peníze”.

9. ledna 2015, Francouz původem z Mali zaútočil v obchodě s košer potravinami v pařížském 20. obvodu, zabil čtyři lidi a další držel jako rukojmí.

9. prosince 2017 tři muži použili zápalné bomby v synagoze v Göteborgu, kde se konala akce pro 40 mladých. Útočníci tak protestovali proti přestěhování americké ambasády do Jeruzaléma.

Mezi červencem 2018 a lednem 2019 vandalové poničili několik židovských hřbitovů v Řecku. Některé hroby zcela zničili.

3. srpna 2018 vandalové poničili dům, kde vyrůstal Rumun Elie Wiesel, držitel Nobelovy ceny a přeživší holokaustu. Na zdech bylo napsáno „Nacistický Žid je v pekle s Hitlerem”.

Reklama

Doporučované