Hlavní obsah
Online

Sněmovna schválila prodloužení Izolačky do konce června

Foto: Vojtěch Veškrna, Seznam Zprávy

Dodržování karantény a izolace kontrolují hygienici ve spolupráci s policií. Ilustrační obrázek.

Reklama

aktualizováno •

Dění kolem koronavirové epidemie sledujeme v online zpravodajství.

Článek

Co byste měli vědět:

- Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně zřejmě do konce června. Předpokládá to vládní novela, kterou schválila Sněmovna. Novela teď putuje do Senátu.

- Středa je klíčovým dnem. Data o šíření nákazy za dnešní den, která zveřejní Ministerstvo zdravotnictví zítra, budou podkladem pro čtvrteční rozhodnutí vlády o otevírání školek a také obchodu a služeb.

- Premiér Andrej Babiš navrhne na vládě, aby se školky otevíraly po okresech. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky od 26. dubna otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek kolem 13:00.

- Obchody se otevřou nejpozději 3. května, uvedl ve zpravodajství CNN Prima News ministr zdravotnictví Petr Arenberger. Jednat o „jízdním řádu“ otevírání obchodů a služeb má vláda již zítra, a to právě na podkladě středečních čísel o nákaze.

- Jaká omezení nyní platí, čtěte ZDE.

- Jak se šíří koronavirus ve vaší obci? Přehlednou mapu najdete ZDE.

  • Arenberger: Směřujeme k otevření obchodů nejpozději 3. května

    Vláda má ve čtvrtek projednat plán rozvolňování na první polovinu května. Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera by obchody měly otevřít na začátku května. „Směřujeme k tomu, aby se obchody otevřely nejpozději od 3. května“, řekl Arenberger v pořadu Nový den televize CNN Prima News. V pondělí 26. dubna by se mohly otevřít školky v dalších čtyřech krajích, dodal ministr.

  • Zakázka na nákup testů do škol byla podle Senátu v rozporu se zákonem

    Zakázku na nákup antigenních testů pro žáky a studenty provedla vláda podle Senátu v rozporu s požadavky zákona o finanční kontrole ve veřejné správě. Horní komora dnes podle návrhu své komise mimo jiné konstatovala, že vláda si objednala o jeden milion testů více, než kolik jich bude mezi žáky a studenty distribuováno. Vláda podle komise nerespektovala doporučení odborníků pro dodávky neinvazivních testů. Omezila okruh oslovených výrobců a dodavatelů, což mohlo mít negativní dopad na cenu dodávky, uvedla komise. Kritizovala rovněž prominutí daně z přidané hodnoty u dovozu zboží.

  • Ošetřovné pro rodiče dětí během koronaviru se zvýší

    Ošetřovné pro rodiče, kteří zůstali doma s dětmi kvůli zavřeným školám během koronavirové epidemie, se zvýší. Stoupne ze 70 na 80 procent redukovaného výdělku. Schválil to dnes zrychleně Senát. Novelu nyní dostane k podpisu prezident.

  • Nová práce pro Prymulu: povede v Říčanech nemocnici ze skupiny Agel

    Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula povede nemocnici v Říčanech u Prahy. „Je to pro mne nová profesní etapa a zároveň velmi příjemné poslání, kdy se budu opět moci vrátit přímo do zdravotnického provozu,“ uvedl Prymula.

  • Praktiky vakcína od Johnson & Johnson nevytrhne. Stále nemají čím očkovat

    V pátek se otevře očkování pro lidi nad 60 let. U praktických lékařů ale na první dávku stále čekají osmdesátníci. Ordinace ale nemají čím očkovat a nezlepší to ani první dodávka vakcín od společnosti Johnson & Johnson.

  • Sněmovna se nedostala k debatě o maturitách nebo o situaci obchodů

    Sněmovna se dnes nedostala k plánované debatě o letošních maturitách a o situaci obchodů, jejichž část je stále zavřená kvůli epidemii covidu-19. Poslanci neprojednali například ani předlohy k omezení turistických ubytovacích služeb typu Airbnb. Jednací den předčasně ukončila přestávka, kterou si vyžádal klub občanských demokratů. Schůze bude pokračovat ve čtvrtek.

  • ČSSZ: Když má dítě ve škole pozitivní test, je nárok na krizové ošetřovné

    Rodiče dětí, u nichž se při školním testování zjistí koronavirus, mají nárok na krizové ošetřovné. Pobírat ho budou do doby, než nákazu vyvrátí ověřovací PCR test, nebo než jejich potomkovi při případném potvrzení covidu skončí karanténa či izolace a bude moci znovu do třídy. ČTK o tom dnes informovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

  • Pražské metro by od května mohlo jezdit jako před pandemií

    Nyní jezdí MHD kvůli pandemii covidu-19 podle upravených řádů a některé spoje jsou omezené. Kvůli pandemii totiž poklesl počet cestujících. Pražská MHD by se mohla vrátit do normálního provozu letos od 1. září. V květnu by mohl být prodloužen provoz metra a od 1. července zavedeny prázdninové jízdní řády. Vyplývá to z dokumentu, který dnes projednal magistrátní výbor pro dopravu.

  • Dvě pětiny lidí nesouhlasí s odvoláním ministra Blatného, ukázal průzkum

    Zhruba stejný počet lidí, 38 procent, si zároveň nemyslí, že jeho nástupce Petr Arenberger (za ANO) je dobrou volbou na místo ministra zdravotnictví. O opaku je přesvědčeno sedm procent občanů. Podle 25 procent je ale ještě brzo na hodnocení této změny. Vyplynulo z průzkumu National Pandemic Alarm.

  • Vláda bude rozvolňovat ve vlnách, PES je definitivně pohřbený

    Vláda už pro otevírání obchodů nebo restaurací nebude stanovovat konkrétní data v kalendáři. Rozvolňovat se má sice ve vlnách, ale flexibilně, podle počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel a hodnoty reprodukčního čísla R.

  • Sněmovna schválila bonus pro lidi v karanténě do konce června

    Lidé v nařízené karanténě nebo izolaci budou dostávat k nemocenské příspěvek až 370 korun denně zřejmě do konce června. Předpokládá to vládní novela, kterou dnes schválila Sněmovna zrychleně ve stavu legislativní nouze hlasy 87 z 96 přítomných poslanců. Nynější zákon se vztahuje na březen a duben. Prodloužení vyplácení příspěvku dostanou k posouzení senátoři.

  • Podnikatelé v kultuře mohou ode dneška žádat až o 10 milionů

    Peníze mohou čerpat ze spuštěného programu COVID kultura. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ministerstvo průmyslu, které výzvu připravilo spolu s ministerstvem kultury. O kompenzaci v souvislosti s koronavirem budou moci požádat firmy a neziskové subjekty pořádající kulturní akce, žádosti mohou podávat do 30. června prostřednictvím portálu ministerstva průmyslu.

  • Babiš navrhne, aby se školky otevíraly po okresech

    Rozhodnutí o tom, ve kterých regionech se od pondělí otevřou mateřské školy, by mohlo vycházet z epidemické situace v jednotlivých okresech, nikoliv na úrovni celých krajů. Premiér Andrej Babiš (ANO) to navrhne vládě, sdělil dnes v pořadu Rozstřel na zpravodajském serveru iDnes.cz. Definitivní rozhodnutí, ve kterých regionech školky od 26. dubna otevřou, oznámí ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) v pátek kolem 13:00. Už nyní je ale podle Babiše jasné, že se do školek vrátí děti v Karlovarském a Královéhradeckém kraji.

  • Praha 6 bude ve školkách používat PCR testy ze slin

    PCR testy ze slin se budou na covid-19 testovat předškoláci v mateřských školách, které zřizuje Praha 6. Jednotlivé mateřské školy vypsaly výběrové řízení na dodavatele sad odběrových vzorků a na laboratoře, které budou testy vyhodnocovat. S testováním by se mohlo začít v týdnu od 26. dubna, sdělila dnes radní pro školství v Praze 6 Marie Kubíková (ODS).

  • Dnešní dodávka testů do škol vystačí podle ministerstva do 7. května

    Dodávka antigenních testů na covid-19, kterou dnes hasiči rozvážejí pro školy do krajů, by měla pokrýt potřebu testování žáků a učitelů do pátku 7. května. Testy pro období od pondělí 10. května se budou rozvážet opět v další dodávce. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva školství Aneta Lednová.

    Do škol nyní směřuje 3,5 milionu antigenních testů Singclean. Hasiči je začali rozvážet dnes ze skladů Správy státních hmotných rezerv (SSHR) v Poleradech, Olomouci a Štítině do krajských distribučních center po celé ČR. Dosud používají testy Singclean pro samotestování hlavně školy v moravských krajích, kde je někteří kritizovali jako nepraktické.

  • Městská nemocnice Ostrava se vrací k plánovaným operacím

    Kvůli zlepšující se epidemické situaci Městská nemocnice Ostrava postupně snižuje počty lůžek pro covidové pacienty a pozvolna se začíná vracet k plánovaným operacím. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Andrea Vojkovská. Aktuálně jsou ve zdravotnickém zařízení vyčleněny pro pacienty s koronavirem čtyři standardní stanice s maximální kapacitou 80 lůžek. Na čtyřech covid JIP stanicích pro pacienty s těžkým průběhem nemoci je dohromady 17 lůžek. V tomto týdnu nemocnice chystá další snížení kapacity standardních i intenzivních lůžek, řekla Vojkovská.

  • Mendelova univerzita začne testovat PCR metodou

    Testy bude zatím hradit z vlastního rozpočtu, protože stát na tuto formu školám nepřispívá. Testování začne v pilotní formě od pondělí, v plném režimu pak do dvou týdnů, až nakonec PCR testy ze slin nahradí dosavadní antigenní testování. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí univerzity Filip Vrána.

    „Jako první česká vysoká škola jsme se pro to rozhodli tento týden. Ze začátku počítáme s náklady asi půl milionu korun měsíčně, které se v dalších měsících s postupem očkování budou snižovat,“ dodal Vrána.

  • Vakcíny Johnson & Johnson dorazí k praktikům ve čtvrtek

    Dnes distributor ověřuje pravost jednotlivých balení a vyskladňuje zboží, napsal ČTK Martin Nesrsta, mediální zástupce firmy Avenier, která má rozvoz vakcíny na starosti. Původně měly první vakcíny Janssen od společnosti Johnson & Johnson do ordinací praktických lékařů dorazit v pondělí. Jejich rozvoz v Evropě byl odložen kvůli prověřování spojitosti mezi vakcínou a vzácnými případy krevních sraženin.

Reklama

Hlavní zprávy