Hlavní obsah

Paříž zavedla povinné roušky, Chorvaté čekají na Slzy svatého Vavřince

Foto: Profimedia.cz

Dnešní Sacré-Cœur.

Reklama

Projděte si mapu Paříže, roušky jsou povinné ve vybraných ulicích. Za jejich nenošení se udílí pokuty i ve Španělsku. Svátek Vavřince je ideální pro pozorování Perseid v Chorvatsku. A dozvíte se, proč ve Splitu rostou palmy.

Článek

Přinášíme vám další díl pravidelného prázdninového seriálu. Každý den od pondělí do neděle se v odpoledních hodinách můžete těšit na rady a zajímavosti Seznam Zpráv z evropských turistických destinací. A to až do 31. srpna.

Kolem Seiny v roušce

Poněkud netradiční návrat roušek ohlásila Paříž. V období nedýchatelných veder, která dusí Francii, si budou muset lidé v nejfrekventovanějších částech Paříže ode dneška i venku nasazovat roušky. Bez nich bude zakázáno procházet se po nábřežích kolem Seiny nebo na Montmartru, stejně jako nakupovat na velkých obchodních třídách metropole. Pařížská prefektura přistoupila k tomuto opatření ve snaze zbrzdit nárůst nových případů nákazy koronavirem. Nařízení platí od dnešních osmi hodin ráno pro lidi starší 11 let.

Opatření se netýká celé Paříže ani celých čtvrtí, ale jen určitých ulic, náměstí a tržišť, na kterých se obvykle shromažďuje větší počet lidí. Zakrytá ústa a nos musí mít lidé v různých částech šestnácti z celkových dvaceti pařížských obvodů - v centru i v okrajových částech. Na seznamu ulic je i řada známých nákupních tříd. Mimo zóny s povinnými rouškami jsou ale velké turistické atrakce jako Eiffelova věž, nádvoří paláce Louvre a Tuilerijské zahrady, Vítězný oblouk či třída Champs-Élysées.

„V jedné ulici se nosí, v jiné ne! Myslíte si snad, že máme všichni v hlavě mapu Paříže? A chudáci turisti, kterých tu teď beztak není moc, ti nebudou rozumět vůbec ničemu,“ řekl dnes AFP majitel kavárny v centru města Didier. Opatření v Paříži začalo platit v den, na který meteorologové vydali varování před vedrem. Teploty se v těchto dnech v hlavním městě pohybují kolem 35 stupňů Celsia.

Povinnost nosit roušky na vyznačených místech bude platit nejméně měsíc. Radnice ovšem již avizovala, že v případě potřeby nařízení prodlouží. Za jeho nedodržení hrozí pokuta až 135 eur.

Thalia

Bouře Thalia, která zasáhla řecký ostrov Euboia, za sebou zanechala škody nejen na majetku. Druhý největší ostrov u pobřeží Řecka v západní části Egejského moře následně zasáhly povodně, během kterých zemřelo sedm lidí včetně osmiměsíčního dítěte. Tělo osmého pohřešovaného našli záchranáři v pondělí na druhém konci ostrova.

Podívejte se na video ze zatopeného ostrova. Video: AP

Mezi oběťmi je dle místních i seniorský pár, který zatopila voda v jeho prázdninovém apartmánu. Pátrací akce pokračují i dále, pohřešováno je nejméně pět dalších lidí. Dvě řeky na ostrově se vylily ze svých koryt, voda zablokovala cesty a poničila domy.

Současná koronavirová situace

Počet nových denních případů v Řecku rekordně vzrostl o 203, což je nejvyšší hodnota od začátku pandemie. Podle úřadů číslo budí znepokojení. Na JIP je celkem 22 pacientů. 22 procent veškerých evidovaných případů tvoří cizinci. Průměrný věk pacientů na JIP je 63 let, pět z nich jsou ženy.

Rebelové bez roušek

Rosaria, Španělka v důchodu, se procházela s kamarádkou po promenádě Antonia Banderase v centru Málagy. Ani jedna z nich neměla roušku a zřejmě by tak pokračovaly i dále, kdyby nespatřily dvojici policistů. Nenápadný pohyb ruky do tašky a následně s rouškou k ústům však nevyšel a obě ženy měly dostat pokutu za nedodržení nařízení o povinném nošení roušek na veřejnosti ve španělské Andalusii.

„Obvykle ji nosím. Právě jsem se vracela z pláže, dívejte,“ začala důchodkyně přesvědčovat policisty a jako důkaz ukazovala fotografie pořízené u moře. „A to je přesně ono. Každý má milion výmluv, zrovna se odněkud vracím, někam se chystám, tohle se mi stalo poprvé, zrovna jsem svačil…“ vysvětluje deníku El País rozhořčený policista. V Andalusii od 15. července platí povinné nošení roušek na všech veřejných místech, a to nejen v případě, že nelze dodržovat sociální odstupy. Policisté v Málaze rozdají denně více než 150 pokut, stejné číslo platí pro Bilbao a Vitorii, ve Valencii více než 200. Obdobná situace je v 17 španělských regionech. V některých případech policisté rozdávají napomenutí, jindy udílejí pokuty ve výši sto eur.

Slzy svatého Vavřince

Server Croatia Week přichází s tipy na ideální místa pro pozorování Perseid na území Chorvatska. Právě tento víkend má být podle místních médií k pozorování jevů na nebi ideální. Perseidová show, v Chorvatsku známá pod označením Slzy svatého Vavřince, je považována za jednu z nejhezčích podívaných, které nebe pro pouhé oko nabízí. Perseidy se ukazují každoročně posledních dva tisíce let. Ideální pro pozorování Perseid v Chorvatsku bude přelom z 11. na 12. nebo z 12. na 13. srpna. Doporučována jsou méně znečištěná místa mimo velká města. Organizované sledování Perseid se koná na desíti místech. Nemusíte mít žádné zvláštní vybavení, prvních třicet minut bude věnováno zvykání očí na tmu. Doporučuje se přinést si vlastní polštářek.

Organizované sledování Perseid:

DARUVAR, 12. 8. od 22:00 do 00:00, Park tamnog nebo Vrani kamen – Petrov vrh

FUŽINE, 12. 8. od 21:30 do 01:00, Roswell selo (Fužine)

KRIŽEVCI, 11. 8. od 21:00 do 00:00, Tehnološki park

LOŠINJ, 12. 8. od 21:00 do 23:00, Plaža Artatore

SPLIT, 11. 8. od 20:30 do 01:30, Zvjezdarnica u Gornjem Sitnom

STRAŽINEC, 12. 8. od 21:00 do 00:00, Stražinec (město deset kilometrů od Križevaca)

Organizátoři hromadného pozorování Perseid povinnost mít roušku výslovně neuvádějí. Sám chorvatský ministr zdravotnictví Krunoslav Capak uvedl, že epidemiologická situace v zemi je vzhledem k počtu turistů vynikající. „Je nereálné očekávat, že nebudeme mít žádné nakažené, ale čísla jsou vynikající vzhledem ke skutečnosti, že v současné době je v zemi téměř 900 000 turistů,“ uvedl Capak v rozhovoru pro televizní stanici N1 v pondělí. „Od zdravotnických úřadů Německa, Itálie, Rakouska a Slovinska jsme obdrželi několik zpráv o turistech, kteří se zde nakazili,“ řekl a zdůraznil, že největším problémem v současné době jsou noční kluby.

Současná koronavirová situace

V neděli bylo v Chorvatsku 586 aktivních případů. Mezi nimi je 121 hospitalizovaných pacientů, z toho osm pacientů na ventilátorech. V současné době je 2008 osob v izolaci a do dnešního dne bylo testováno celkem 128 132 lidí.

Hoří

K chorvatskému létu neodmyslitelně patří požáry. Ty poslední v oblasti mají na svědomí blesky, které zažehly tři ohně v oblasti Šibeniku. Zasahují desítky hasičů a šest speciálních letadel.

Foto: Profimedia.cz

Hasičské letadlo Canadair nabírá vodu na Jaderském moři, aby mohlo hasit požár u pláže Grebastica nedaleko Šibeniku.

Chorvatské oslavenkyně

Dnes už typickou okrasou přímořských oblastí jsou palmy. Právě ty v chorvatském Splitu slaví významné jubileum - před sto lety se začaly vysazovat ve velkém a nahradily tak původní splitský porost riviér, moruše. S rozmachem turismu ale město rozhodlo, že by bylo vhodné navodit exotičtější atmosféru. A tak se do Splitu dostaly palmy.

Reklama

Doporučované