Hlavní obsah

Dnešní Rusko je stejné jako v roce 1968, varuje jeden z osmi statečných z Rudého náměstí

S Pavlem Litvinovem o současném Rusku, postojích Miloše Zemana k Vladimiru Putinovi a vzpomínkách na srpen 1968.Video: Tereza Willoughby, Seznam Zprávy

 

Reklama

Když v srpnu 1968 rozvinuli na Rudém náměstí v Moskvě transparent s nápisem Za naši i vaši svobodu, během pár minut je tajní agenti zbili a odvezli k výslechu. Jedním z osmi demonstrantů byl i Pavel Litvinov, vnuk někdejšího Stalinova ministra zahraničí.

Článek

25. srpna se před chrámem Vasila Blaženého v Moskvě sešlo osm lidí. S sebou měli malou československou vlajku a transparenty s různými hesly, konkrétně Pavel Litvinov rozvinul nápis Za vaši a naši svobodu.

„Byla to stará tradice, která souvisela se vztahy Ruska a Polska už v 18. století. Utlačování Polska sousedem, velkým Ruskem, mělo symbolizovat stejné utlačování Československa,“ vysvětluje dnes osmasedmdesátiletý Pavel Litvinov.

Než přijely tanky. Unikátní svědectví o tom, co předcházelo srpnové invazi 1968:

Video: Jan Fuka, Samuel Sís, Paměť národa

„Museli jsme jednat, šlo i o naši svobodu. Musím říct, že jsme vlastně čekali mnohem horší tresty,“ vzpomíná ve Výzvě.

Protest začal v poledne. Během několika minut byli demonstranti napadeni KGB. Agenti je mlátili taškami, ve kterých měli těžké předměty. „Věděli jsme dopředu, že musíme během demonstrace sedět na zemi. Kdybychom stáli, trvalo by jim zatýkání kratší dobu,“ popisuje strategii Litvinov.

Vězení, pracovní tábor, psychiatrie

KGB převezla všechny protestující na policejní stanici. Kromě fyzika Litvinova šlo o lingvistu Konstantina Babického, básníka Vadima Delona, Vladimira Dremljugu, anglistu Viktora Fajnberga, básnířku Natalju Gorbaněvskou, lingvistku Larisu Bogorazovou a Taťjanu Bajevovou.

Poslední zmíněnou, teprve 21letou Bajevovou, přesvědčili, aby prohlásila, že na místě byla náhodou. Ostatní byli odsouzeni k několikaletým trestům vězení nebo k pobytu v pracovních táborech. Litvinov skončil na pět let na Sibiři. Viktor Fajnberg a Natalja Gorbaněvská, která měla krátce po porodu, pak v psychiatrické léčebně.

„Jestli jste viděli Formanův film Přelet nad kukaččím hnízdem, umíte si představit, proč se režim pokusil zlomit dva nejvzpurnější demonstranty touto metodou,“ říká Litvinov, který později emigroval do Spojených států.

Po letech přiznává, že byli dopředu připraveni zahájit protest okamžitě, jak nastane invaze. „Pražské jaro jsme sledovali. Informace jsme měli od bohemistů, kteří překládali tisk, co se k nám dostal, včetně Rudého práva. Vývoj v Československu nám dával naději,“ konstatuje Litvinov.

On sám měl před padesáti lety zřejmě jasnější představu o budoucnosti Československa než klíčoví politici.

„Neměli na výběr, museli zvednout ruce, i Dubček. Dalo se očekávat, že přijde invaze, jen jsme nevěděli kdy.“ O vstupu vojsk Varšavské smlouvy se dozvěděl 21. srpna brzy ráno. „Zapnuli jsme rádio BBC a poslouchali jsme. Hned ráno ho ale vypnuli, stalo se to poprvé v šedesátých letech.“

Pamatuje si tehdejší události dnešní Rusko? Jde ruskou aktivitu na Ukrajině srovnávat s rokem 1968? Jak Pavel Litvinov hodnotí Putinovu vládu a jak současnou českou politiku? A jaké bylo jeho dětství v rodině Stalinova ministra zahraničí? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den od 11:30 a 21:00 na celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Sledujte Seznam Zprávy i na Facebooku.

Reklama

Doporučované