Hlavní obsah

Do Alp s očkováním. Rakouská střediska nechtějí opakovat covidové fiasko

Foto: Profimedia.cz

Lyžaři musí v rakouských Alpách prokazovat bezinfekčnost (ilustrační foto).

Reklama

aktualizováno •

Lyžařská sezona v Alpách pomalu začíná. Rakouská zimní střediska, kam jezdí i tisíce Čechů, letos sází na přísná protiepidemická pravidla. Bez potvrzení o bezinfekčnosti se lidé nedostanou například do barů na sjezdovkách.

Článek

„Budeme středem pozornosti a nemůžeme si dovolit žádné laxní kontroly,“ cituje rakouský deník Tiroler Tageszeitung Günthera Zangerla ze společnosti provozující lanovku v rakouském zimním středisku Ischgl. Právě z Ischglu se loni v březnu při zběsilém úprku lyžařů před náhlým lockdownem rozšířila koronavirová nákaza do Evropy.

Události z oblíbeného rakouského střediska výrazně poznamenaly sezonu 2020/2021. Když už se lyžovalo, tak bez zahraničních turistů. Letos má být všechno jinak a v Tyrolsku doufají v lepší sezonu. Jestli se to povede, bude záležet na disciplinovanosti turistů i personálu, v Alpách opakují heslo „Přísná pravidla, bezpečná zima“.

Regule v alpských zemích ale nejsou jednotné. Dokazuje to právě středisko, které provozuje Günther Zangerl. Jeden z nejoblíbenějších areálů Silvretta Arena leží na hranici se Švýcarskem, kde v současnosti platí výrazně volnější covidová pravidla než v Rakousku.

O závazných opatřeních se ve Švýcarsku rozhodne zřejmě až za pár týdnů. Pokud by tak teď lyžař vyjel v Ischglu nahoru švýcarským vlekem Samnauner a chtěl sjet po svahu do Tyrolska, měli by ho provozovatelé zkontrolovat.

Jistotou je očkování

Pro vstup na rakouské sjezdovky je totiž nutné dodržovat takzvané pravidlo 3G, tedy prokázat se dokončeným očkováním, dokladem o prodělání nemoci nebo negativním testem na koronavirus. V současnosti by měl stále platit antigenní test, ale opatření se rychle mění a navíc se liší podle regionů. Jistější je tak negativní PCR test.

V některých alpských střediscích začal provoz už na začátku listopadu. Lyžuje se v areálech v Hintertuxu a Kitzsteinhornu nebo Pitztalu. Od 20. listopadu bude otevřený také tyrolský Kitzbühel.

Přímo v Ischglu, kde se areály otevřou 25. listopadu, budou muset lyžaři nosit respirátory v uzavřených prostorech, včetně kabinových lanovek. Pravidelně se tu mají dezinfikovat kabinky, skibusy, obchody se sportovním náčiním i půjčovny lyží.

Aby se lidé netěsnali ve frontách, čekací doby u pokladen a vleků budou usměrňovat kamerové systémy. „Cílem je být pro naše hosty jednou z nejbezpečnějších destinací v alpském regionu,“ řekl Alexander von der Thannen ze Sdružení cestovního ruchu Paznaun-Ischgl.

Kauza Ischgl

Letos v září začal kvůli covidovému ohnisku v Ischglu první soud. Finanční odškodnění žádají po státu pozůstalí po muži, který se při dovolené ve středisku loni v březnu nakazil koronavirem a o několik týdnů později zemřel. Úřady podle žalující strany nejednaly dostatečně rychle a rozhodně, aby zabránily šíření infekce.

Lockdown regionu Paznauntal, kde Ischgl leží, vyhlásil loni 13. března nečekaně tehdejší kancléř Sebastian Kurz. Kvůli tomu odtud v naprostém zmatku utíkali turisté i lidé pracující v cestovním ruchu. V přeplněných autobusech a autech se mezi nimi šířila infekce. K vídeňskému soudu přišlo už minimálně 15 žalob týkajících se Ischglu.

Řada lyžařů nejezdí do Rakouska jen za sněhem, ale také za zábavou do denních barů na sjezdovkách. Právě tzv. après-ski se loni na začátku pandemie staly jedním z hlavních ohnisek a letos pro ně platí stejná pravidla jako pro noční podniky. Tedy vstup jen s dokladem o očkování nebo o prodělání covidu-19. To koneckonců avizovala ministryně cestovního ruchu Elisabeth Köstingerová už v září.

V Ischglu navíc začal platit zákaz pití alkoholu na veřejnosti a párty busy, které sváží lidi do barů, musí městečko opustit do 19. hodiny. Přijímat lokální opatření umožnil radnicím nový zákon.

„Covidová čísla se v jednotlivých spolkových zemích a obcích vyvíjejí rozdílně. S tím musíme v zimě počítat. Pokud jsou v jedné obci nutná přísnější opatření, nemělo by to automaticky platit i pro všechny ostatní. A proto rozšiřujeme kompetence na komunální úrovni. Starostové si tak mohou sami určovat otevírací dobu provozoven,“ vysvětlovala krok ministryně Köstingerová.

Rakouská vláda původně nastavila několikastupňový systém covidových opatření. Zpřísňovat se má podle počtu lidí hospitalizovaných s covidem-19 na jednotkách intenzivní péče. V úterý počet pacientů přesáhl 300, a Rakousko proto přešlo na druhý stupeň restrikcí. Jako doklad o bezinfekčnosti tak už od pondělí nebude stačit antigenní samotest nebo test na protilátky. Do nočních gastronomických podniků budou nově smět jen lidé, kteří se naočkovali nebo covid prodělali.

Nejvíc případů od ledna

Pokud se počty v nemocnicích dostanou přes číslo 400, země přestane uznávat antigenní testy. Postupné změny opatření ale nabourává rychlý růst počtu nemocných. Ve čtvrtek v Rakousku testy odhalily téměř 9400 případů nákazy, což je druhá nejvyšší hodnota od začátku pandemie. Podle odhadů by se tak mohl počet lidí na JIP dostat nad 400 ještě tento týden. V pátek počet stoupnul na 356. Pesimistická prognóza počítá s tím, že 17. listopadu bude obsazených 600 covidových lůžek s intenzivní péčí.

V Rakousku také přibývá okresů, které smí opustit jen uzdravení, očkovaní nebo testovaní občané. Podle nařízení vlády jde o oblasti, kde je naočkovaných méně než 60 procent obyvatel a během týdne tam přibylo více než 500 nově nakažených v přepočtu na 100 000 obyvatel.

Ke 14 takovým okresům v Dolních a Horních Rakousech v pátek přibyly tyrolské okresy Landeck a Reutte. Oblastmi se může projíždět. Na jejich hranicích provádí policie namátkové kontroly.

Sputnik nestačí

Deník Kurier v souvislosti se startem lyžařské sezony upozorňuje, že pro prokázání bezinfekčnosti se uznávají jen vakcíny schválené v Evropské unii. To ale znamená problém pro lidi očkované například ruskou vakcínou Sputnik V.

Řada návštěvníků rakouských zimních středisek přijíždí právě ze zemí, kde se očkuje hlavně Sputnikem. Provoz areálů může neregistrovaná vakcína komplikovat i po personální stránce. Zaměstnanci očkovaní Sputnikem by se totiž podle nových pravidel museli každý den testovat.

Rakousko na červeném seznamu

Sezonu může zkomplikovat i označení země jako vysoce rizikové. Na červený seznam už umístili Rakousko Rumuni. Němci to zvažují. Rakousko považuje za zemi s vysokým rizikem infekce také české Ministerstvo zahraničních věcí.

I když část rakouských vlekařů neskrývá své obavy z vývoje epidemie, někteří jsou ohledně letošní zimy optimističtí. Podle Günthera Zangerla z Ischglu je situace rozhodně lepší než loni, kdy se v Ischglu vůbec nelyžovalo. Lyžařům v přejezdu švýcarsko-rakouské hranice bránily hromady sněhu.

Do karet mají vlekařům hrát údaje z letní sezony, kdy bylo na 90 procent návštěvníků očkovaných nebo zotavených z covidu, píše Kurier s odkazem na Georga Bliema, výkonného ředitele lyžařské oblasti Planai Bahnen ve Štýrsku.

Reklama

Doporučované