Hlavní obsah

Do Amazonie cestují kvůli halucinogenům tisíce turistů, v regionu však vznikají potyčky končící smrtí

Někteří turisté cestují do Jižní Ameriky kvůli drogám.Video: AP

 

Reklama

Kvůli nápoji ayahuasca, který má léčit duševní nemoci a poskytnout lidem duchovní zážitek, vznikají v Amazonii potyčky, které můžou skončit i smrtí. Ke ztrátě vědomí a úmrtí dochází i při samotných rituálech.

Článek

Každý rok navštěvují džungle v Peru, Kolumbii a Ekvádoru tisíce turistů, aby zkusily halucinogenní nápoj z rostliny zvané ayahuasca. Ten by měl mít schopnost léčit některé duševní choroby a pomoci lidem na jejich duchovní cestě. Domorodé komunity tento nápoj konzumují při náboženských rituálech stovky let.

Kvůli velkému zájmu vznikají v amazonské džungli stovky míst, kde můžou lidé legendární výluh z liány ochutnat. „Přichází sem mnoho lidí, i cizinců, kteří vyhledávají léčivé rostliny,“ potvrdil agentuře AP peruánský šaman Pablo.

„Najdu svoji cestu. Právě teď nevím, jaká by měla být. Matka všech rostlin ayahuasca mi pomůže najít správnou cestu a zjistit, co mám dělat a jak. Je to proces, který může být velmi dlouhý, nebo velmi krátký, to záleží na vás. To je můj současný úkol,“ popsala svou motivaci k užívání halucinogenu Italka Pamela Moronciová.

Ačkoliv byl v roce 2008 rituál s ayahuascou prohlášen za součást peruánského národního dědictví, neexistuje žádný návod na to, jak by měl být prováděn. Nad lidmi, kteří rituál provádějí, také neexistuje žádná kontrola.

Podle antropologů může neregulovaný turismus za halucinogeny v regionu vyvolávat násilí. Cesta za neobvyklým zážitkem totiž může skončit tragicky.

V dubnu 2018 v peruánské vesnici Victoria Gracia zastřelil Kanaďan Sebastian Woodroffe tradiční léčitelku Olivii Arevalovou. Rozzuřený dav ho následně zlynčoval a ubil k smrti.

V roce 2015 došlo k potyčce mezi dvěma muži během ayahuascového ceremoniálu. Jeden na druhého vytáhl nůž, napadený v sebeobraně útočníka zabil. Ke ztrátě vědomí a následnému úmrtí dochází i přímo při rituálech.

Ayahuasca je popínavá rostlina, jež roste v amazonských lesích. Rostlina se maceruje a vaří, čímž vznikne nápoj s obsahem alkaloidu dimethyltryptaminu, který je silně halucinogenní.

Reklama

Související témata:

Doporučované