Hlavní obsah

Do Ameriky nepojedu, je to „všivá" země, řekl filipínský prezident Duterte. Navzdory Trumpovu pozvání

Nejdřív jej na návštěvu USA pozval prezident Trump, filipínský prezident se ale po kritice od kongresmanů urazil.Video: Lukáš Marek

 

Reklama

Do Bílého domu jej na konci dubna pozval americký prezident Donald Trump, za což sklidil silnou kritiku. Duterte čelí podezření z tisíců vražd dealerů i uživatelů drog.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte prohlásil, že do Ameriky nikdy nepojede a že je to „všivá" země. Reagoval tak na výrok amerického kongresmana Jamese McGoverna, že by proti návštěvě filipínského prezidenta v USA osobně protestoval.

Duterteho do Bílého domu pozval na konci dubna americký prezident Donald Trump. Svému filipínskému protějšku při telefonickém hovoru řekl, že USA a Filipíny „se vydaly velmi pozitivním směrem". Duterteho mluvčí oznámil, že Trump filipínskému prezidentovi také řekl, že udělal „skvělou práci". Z uniklého protokolu, který získal deník New York Times, dokonce vyplynulo, že Trump Duterteho chválil za „neuvěřitelnou práci v boji proti drogovému obchodu".

Právě za drsnou protidrogovou politiku kritizovali Duterteho tento čtvrtek američtí kongresmani. V boji proti drogám Duterte už nechal popravit tisíce lidí. Na kritiku kongresmanů filipínský prezident odpověděl, že by se měli starat sami o sebe a začít vyšetřovat své nedodržování práv na Blízkém východě, které stálo životy mnoha civilistů.

Kvůli krvavé válce proti drogám Duterte čelí mezinárodní žalobě, kterou k soudu v Haagu podal právník Jude Sabio. Filipínský prezident má podle něj na svědomí masové vraždy a zločiny proti lidskosti. Dohromady je podle Sabia Duterte od roku 1988 zodpovědný za téměř deset tisíc vražd.

Žaloba na Rodriga Duterteho a jeho úředníky zahrnuje i svědectví bývalého policisty Artura Lascancase, který tvrdí, že na rozkaz Duterteho osobně zabil asi dvě stě lidí. „Někdy jsme člověka unesli a zalepili mu hlavu lepicí páskou. Nechali jsme ho, ať se udusí, a potom jsme ho vyhodili ven na ulici," uvedl Lascancas.

Soud v Haagu na konci dubna oznámil, že případ prověří.

Reklama

Doporučované