Hlavní obsah
Online

Šest místo pěti. Léková agentura EU povolila více dávek vakcíny Pfizeru

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Vývoj situace ve světě v souvislosti s koronavirem sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět?

- Evropská agentura pro léčivé přípravky povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti. Očkovací kapacita první vakcíny využívané v zemích Evropské unie se tím zvýší o pětinu. České Ministerstvo zdravotnictví již povolilo při očkování používat šest dávek z jedné ampule koncem minulého roku.

- Rakušané zavedou od půlnoci z pátku na sobotu kontroly na hranicích a postupně omezí počet hraničních přechodů. Jinak zůstávají pravidla pro cestování do alpské země beze změn.

- Vakcína od firem Pfizer a BioNTech podle výzkumu provedeného na univerzitě v texaském Galvestonu působí proti novým genetickým mutacím koronaviru, které se koncem loňského roku rozšířily v Británii a Jihoafrické republice. Evropská komise v pátek zajistila pro členské země Evropské unie dalších 300 milionů dávek.

Zahraniční dění jsme sledovali i včera:

  • Portugalsko má rekordní nárůsty nákaz, čekají ho přitom volby

    Portugalsko v pátek oznámilo 10 176 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 a 118 úmrtí s covidem-19, oba údaje jsou dosud nejvyšší od počátku pandemie. Jeden z kandidátů na prezidenta pro volby, které se v této zemi konají za dva týdny, André Ventura přitom v pátek uspořádal tiskovou konferenci v Lisabonu v tak malé místnosti, že většina novinářů prostor záhy opustila. Informovala o tom agentura Reuters.

  • Londýnský starosta vyhlásil stav ohrožení. Virus se šíří nekontrolovaně

    Starosta Londýna Sadiq Khan v pátek vyhlásil stav ohrožení. Tamním nemocnicím hrozí totální přetížení, pokud lidé nezůstanou doma. Nákaza se v hlavním městě Velké Británie šíří nekontrolovaně, jeden z 30 Londýňanů má koronavirus.

  • Irsko ohlásilo první nakažené jihoafrickou mutací koronaviru

    Irsko oznámilo, že jeho laboratoře potvrdily první tři případy nákazy jihoafrickou mutací koronaviru. Epidemiologové šíření této mutace podrobně sledují kvůli obavám, že je nakažlivější a způsobuje vyšší virovou nálož, uvedl list The Irish Times. Irské úřady v pátek ohlásily přes 8000 nových případů nákazy, což je nejvyšší bilance od začátku epidemie v zemi.

    Jihoafrická mutace označovaná jako 501.V2 se objevila v Jihoafrické republice loni v létě a jejímu rozšíření odborníci připisují rychlý vzestup počtu tamních nakažených. Laboratoře tuto mutaci sledují stejně jako anglickou variantu viru SARS-CoV-2 kvůli tomu, že je nejspíš nakažlivější, a může proto podstatně zhoršit epidemickou situaci v místech, kde se ve větší míře objeví. První studie ale ukazují na to, že stávající vakcíny proti covidu-19 proti genetickým mutacím koronaviru fungují.

  • Singapur poslal do vězení nakaženou, která zatajila kontakty

    Singapurský soud v pátek uložil pětiměsíční trest ženě, když vyšlo najevo, že po nákaze koronavirem zatajila schůzky s přítelem. Singapur pečlivě sleduje kontakty všech nakažených, aby zabránil nekontrolovanému šíření koronaviru. Úřady na několik neoznámených setkání přišly i díky záběrům z kamerových systémů, píše list The Strait Times.

    Pětašedesátiletá Oh Bee Hiok úřadům setkání s mužem tajila, aby ji rodina a přátelé nepodezírali z nevěry. S 72letým Lim Kiang Hongem se minulý rok v únoru krátce předtím, než se nakazila koronavirem, sešla hned pětkrát. Podle prokuratury se pár scházel u oběda, večeře či čaje, když manžel odsouzené chodil hrát badminton. Když ženu s onemocněním covid-19 přijali do nemocnice, po domluvě s přítelem ho nenahlásila jako rizikový kontakt. Lim měl pozitivní test na koronavirus v březnu, podle právního zástupce ho však Oh nenakazila. Úřady na schůzky přišly díky výpisům z bankovních účtů a telefonních hovorů, záznamům o parkování a záběrům z kamerového systému.

  • Kritizoval čínskou vakcínu. Pak si na něj došlápla tamní vláda

    Čínou opěvovaná vakcína Sinopharm má být „nejnebezpečnější na světě“. Teď už bývalý odborník šanghajského CDC před jejími vedlejšími účinky varoval na internetu. Dokud se jej na názor nezeptala skrze svá média komunistická strana.

  • Ve Španělsku se zhoršuje epidemická situace, zpřísňují opatření

    Španělsko oznámilo dalších 25 456 nákaz koronavirem, z toho 12 327 za posledních 24 hodin, a 199 nových úmrtí s covidem-19. Epidemická situace se v této zemi zhoršuje a řada tamních autonomních regionů po zmírnění omezení během vánočních svátků opět zpřísňuje protikoronavirová opatření.

    Po Katalánsku, Aragonii, Valencii a Extremaduře ohlásily v pátek zpřísnění opatření proti šíření koronaviru další regiony. Andalusie o hodinu prodloužila noční zákaz vycházení, posunula ho už na 22 hodin. Madridský region rozšířil počet oblastí s omezeným pohybem, který se tak od pondělka bude týkat už 1,2 milionu lidí. Vedení Baleár od úterý nařídilo na dva týdny zavřít bary, restaurace a obchodní centra na Mallorce a Galicie prodloužila na celý leden uzavření regionu pro zbytné cesty.

  • Slovensko hlásí jako první test na britskou mutaci koronaviru

    Slovenští vědci z týmu společnosti MultiplexDX vyvinuli jako první na světě test na britskou mutaci nového koronaviru. Podle webu slovenského listu Nový čas to v pátek prohlásil zakladatel společnosti Pavol Čekan.

    Má jít o vůbec první test na světě, který dokáže identifikovat nejen samotný koronavirus SARS-CoV-2, ale i jeho britskou mutaci přes pozitivní signál v RT-PCR analýze, uvádí se ve zprávě zveřejněné na portálu cas.sk. MultiplexDX uvádí, že s vývojem nového testu začal koncem uplynulého roku a že už při prvním ověřování dosáhl devadesátiprocentní citlivosti. Výroba testu by podle Čekana měla začít už během příštího týdne.

  • Sasko bude žádat po pendlerech jen jeden test týdně

    Sasko bude po českých a polských pendlerech dojíždějících za prací či studiem místo dvou koronavirových testů týdně požadovat jen jeden a navíc o týden odloží platnost tohoto nařízení. Testy tak budou muset pendleři předkládat od pondělí 18. ledna. Na páteční tiskové konferenci po jednání zemské vlády to oznámil saský ministr hospodářství Martin Dulig.

  • Pořadatele diskoték ve Francii prozradil účet za energii

    Zakázali pořizování fotografií, vypnuli bezpečnostní zařízení a platit se smělo výhradně v hotovosti, pořadatele nelegálních diskoték v době uzávěry ve Francii však prozradila vysoká faktura za energie. Obžaloba žádá trest osm měsíců vězení a pokutu 5000 eur (zhruba 131 000 korun), napsala agentura AFP.

    Zábavní podnik César Palace v Grenay na severu Francie patří rodině Romerových, dvacetiletý Lenny Romero u výslechu tvrdil, že pozval „pár přátel“ a za zbytek prý může „šeptanda na sociálních sítích“. Policie za období od dubna do listopadu zaznamenala 22 případů zvýšeného odběru energie, podle svědků na místě bývalo na 150 lidí. Ve Francii musí být kulturní zařízení včetně diskoték kvůli epidemii koronaviru již deset měsíců zavřená. Diskotéku vede Lennyho sestra Alyson, jíž hrozí šestiměsíční podmínka a která důsledně tvrdí, že o ničem nevěděla. Oba sourozenci jsou obviněni z nerespektování uzavření podniku, nelegálního zaměstnání servírek a hudebníků, ohrožení života a podvodu. Na večírek v paláci César upozornil barman z jiného podniku. Závěrečný verdikt padne 22. ledna.

  • Biden plánuje změnit distribuci vakcín

    Zatímco počty nakažených a zemřelých znepokojivě stoupají, pokračuje v USA vakcinace. Mnozí ji však označují za příliš pomalou, a to včetně nastupujícího prezidenta Bidena. „Zvolený prezident věří, že se musí zrychlit distribuce vakcíny a zároveň zajistit, aby ji co nejdříve dostali ti Američané, kteří ji potřebují nejvíce,“ uvedl Bidenův mluvčí.

    Trumpova administrativa prosadila strategii, ve které polovinu vakcín nedistribuuje. Cílem je zajistit druhou dávku pro všechny, kdo obdrží první injekci. Očkovací látky společností Pfizer/BioNTech i od firmy Moderna, které jsou v USA schválené, vyžadují dvě dávky, a to v předem určených intervalech.

  • Podmínky pro cesty do Dánska kvůli koronaviru ještě zpřísní

    Dánsko kvůli koronaviru podstatně omezí možnost překročit jeho hranice pro občany všech zahraničních států. Od soboty bude možné do Dánska cestovat jen z několika vymezených důvodů, a do země se tak dostanou pouze cizinci, kteří chtějí navštívit rodinu nebo třeba řidiči zásobovacích aut. Všichni ale musejí mít negativní test na koronavirus, oznámil v pátek ministr zahraničí Jeppe Kofod.

    Dánská vláda také důrazně doporučuje občanům, aby sami nejezdili do zahraničí. Doporučení se týká i služebních cest, nejen turistiky. Podle šéfa diplomacie jsou nová opatření „logickým důsledkem restrikcí, které vláda přijala v posledních dnech“.

  • Británie zaznamenala smutný rekord. Přibylo 1325 obětí koronaviru

    Británie v pátek zaznamenala nejvyšší denní bilanci mrtvých i nakažených od začátku pandemie covidu-19. Obětí koronaviru přibylo 1325, případů nákazy přes 68 000, vyplývá z dat ministerstva zdravotnictví. Rychle roste i počet pacientů s virem SARS-CoV-2 v nemocnicích, aktuálně jich je téměř 32 000, skoro 3000 z nich jsou napojeny na plicní ventilaci. Londýnský starosta Sadiq Khan varoval, že nemocnicím v metropoli hrozí kolaps.

  • Od pondělí budou nutné testy na covid při cestě z Francie a Irska

    Od pondělí budou nově potřeba negativní testy na koronavirus při návratu z Francie a Irska, povinné budou i pro přijíždějící cizince. Země se v takzvaném cestovatelském semaforu přesunou do červené barvy, v níž je většina evropských států. Nutné testy naopak nově nebudou z Bulharska, Belgie a Maďarska, na mapě budou tyto státy oranžové. V páteční tiskové zprávě o tom informovalo Ministerstvo zdravotnictví.

  • Švédsko zpřísní koronavirová opatření

    Švédský parlament v pátek schválil návrh zákona, který dočasně dává vládě větší pravomoci v boji proti epidemii nemoci covid-19. Na jeho základě bude moci kabinet například nařídit uzavření nákupních center a obchodů, zastavit veřejnou dopravu či pokutovat osoby, které poruší opatření týkající se společenského odstupu, informovala agentura Reuters. Premiér Stefan Löfven sdělil, že kabinet nových pravomocí ihned využije, a oznámil nová pravidla pro provoz obchodních center či sportovních zařízení.

    Löfven oznámil, že právě od neděle v zemi začnou platit nová pravidla pro provoz obchodů, fitness center nebo plaveckých bazénů. Ministryně sociálních věcí Lena Hallengrenová upřesnila, že nově v nich bude omezen počet návštěvníků podle plochy, na každého člověka musí připadat minimálně deset čtverečních metrů.

  • První případ nákazy britskou mutací koronaviru zjištěn v Rumunsku

    Rumunsko zaznamenalo svůj první případ nákazy britskou mutací koronaviru SARS-CoV-2. Nakaženou je 27letá žena z župy Giurgiu na jihu země. Podle agentury Reuters o tom dnes informovala mluvčí specializované bukurešťské nemocnice. Řekla také, že infikovaná v poslední době nebyla v zahraničí.

  • Nejvyšší islámská autorita v Indonésii schválila vakcínu

    Nejvyšší rada muslimských duchovních v Indonésii v pátek rozhodla, že vakcína proti nemoci covid-19 je slučitelná s islámskými náboženskými předpisy. Rada vydala svůj verdikt několik dní předtím, než má v nejlidnatější muslimské zemi začít očkování vakcínou čínské společnosti Sinovac. Do země s 268 miliony obyvatel byly zatím dovezeny tři miliony dávek.

  • Lídři EU proberou boj proti covidu na videosummitu 21. ledna

    Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie proberou společný boj proti covidu-19 na videokonferenci 21. ledna. Oznámil to mluvčí předsedy Evropské rady Charlese Michela. Zásadním tématem bude společný nákup a distribuce vakcín, k jehož způsobu a tempu se v posledních dnech ozývaly z některých unijních zemí kritické hlasy.

    Michel tento týden prohlásil, že distribuce vakcín do všech unijních zemí je pro sedmadvacítku „velkou výzvou“ a že šéfové států a vlád by měli projednat další společný postup.

    Michelův mluvčí dnes bez bližších podrobností napsal, že videosummit věnovaný koordinaci boje s pandemií začne 21. ledna v 18:00 SEČ.

  • Británie schválila vakcínu americké firmy Moderna

    Britská léková agentura MHRA schválila covidovou vakcínu od americké firmy Moderna. Jde o třetí očkovací látku proti nemoci covid-19, jejíž užití regulátor v zemi povolil. Británie má objednaných 17 milionů dávek této vakcíny, informovala agentura DPA.

    Začátkem prosince schválila MHRA jako první na světě americko-německou vakcínu společností Pfizer a BioNTech. Před koncem roku pak mezi schválené preparáty proti covidu-19 přibyla v Británii vakcína, kterou vyvinula Oxfordská univerzita s farmaceutickou společností AstraZeneca.

  • Švédská vláda získala větší pravomoci v boji s koronavirem

    Švédský parlament dnes schválil návrh zákona, který dočasně dává vládě větší pravomoci v boji proti epidemii nemoci covid-19. Na jeho základě bude moci kabinet například nařídit uzavření nákupních center a obchodů, zastavit veřejnou dopravu či pokutovat osoby, které poruší opatření týkající se společenského odstupu, informovala agentura Reuters.

    Švédsko se dosud vyznačovalo liberálním přístupem k boji s koronavirem. Vláda se dlouho situaci snažila zvládnout bez plošných zákazů a příkazů, vydávala doporučení a spoléhala především na zodpovědnost občanů. V poslední době ale Švédsko opatření postupně zpřísňuje. Od listopadu například stanovuje limity pro setkávání lidí na veřejnosti.

  • Léková agentura EU povolila využívat více dávek vakcíny Pfizer

    Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) povolila využívání šesti dávek vakcíny Pfizer/BioNTech z jedné lahvičky místo dosavadních pěti. Agentura to oznámila na svém webu. Očkovací kapacita první vakcíny využívané v zemích Evropské unie se tím zvýší o pětinu. České ministerstvo zdravotnictví již povolilo při očkování používat šest dávek z jedné ampule koncem minulého roku.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy