Hlavní obsah

Do animovaného filmu vložil všechny úspory i rodinné dědictví. Uvidím, jestli se vrátí, říká Aurel Klimt

Moje místa – Aurel Klimt. Ukázka.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Na celovečerním debutu Lajka Aurel Klimt pracoval deset let. Do filmu, který stál téměř 60 milionů, vložil témeř všechny svoje úspory, včetně dědictví po rodičích.

Článek

Od malička si kreslil, ale chtěl být neurochirurgem. V nultém ročníku medicíny, otrávený z poměrů v nemocnici, rozhodnutí přehodnotil. „Rodičům jsem oznámil, že z koníčka si udělám profesi, budu se zabývat animovaným filmem.”

Na FAMU se dostal napoprvé, vystudoval u autora Večerníčka Radka Pilaře a Břetislava Pojara, „otce” medvědů, co se potkali u Kolína. Po několika krátkých filmech se pustil do třídílného Fimfára podle Jana Wericha a celovečerního filmu Lajka.

Své filmy i produkuje, a přesvědčil se, že ani prestižní ceny z festivalů nepřilákají investory. „Málokdo vám dá peníze na něco, co vznikne za spoustu let. Oslovil jsem téměř šedesát společností a kromě Státního fondu kinematografie jsem prakticky nikde neuspěl,” bilancuje Aurel Klimt.

Loutky a dekorace z Lajky jsou do 11. února vystaveny v kutnohorském GASKu. Výtvarník a režisér přemýšlí o dalším projektu: podle Čapkovy Války s mloky.

Je výtvarník i šikovný kutil? Proč mu vadí, že bazíruje na maličkostech? Budou z jeho čtyř dětí také výtvarníci? Co čeká rodiče, jejichž děti se chtějí živit animovaným filmem? Pusťte si celý pořad pod článkem.

Moje místa: Aurel Klimt v intimní zpovědi. Co motivuje známého animátora a výtvarníka?Video: Blanka Kubíková

Reklama

Doporučované