Hlavní obsah

Do atentátu na Madura byli zapojeni diplomaté z Chile, Kolumbie a Mexika, tvrdí Venezuela

Atentát na Madura: Roli v něm měli sehrát i tři diplomaté z Chile, Kolumbie a Mexika.Video: Renáta Matoušková, AP

 

Reklama

V atentátu na venezuelského prezidenta měli hrát roli tři diplomaté z Chile, Kolumbie a Mexika. Nicolás Maduro požaduje, aby země zahájily vyšetřování.

Článek

Podle venezuelské vlády se na atentátu na prezidenta Madura podíleli tři diplomaté z chilské, kolumbijské a mexické ambasády. Prozradil to ministr pro komunikace Jorge Rodriguez. Prezident Nicolás Maduro teď žádá zmíněné země o vyšetřování.

Odpůrci Madurovy vlády poukazují na to, že prezident často nepodloženě obviňuje jiné státy, které ho kritizují, ve snaze svést na ně vinu za ekonomickou krizi v zemi s nedostatkem potravin a léků a rostoucí zločinností.

Zmíněný incident se odehrál 4. srpna, kdy prezidentova ochranka sestřelila při Madurově projevu během oslav výročí vzniku Národní gardy bezpilotní letadlo s trhavinou. Na Twitteru krátce nato dosud neznámá opoziční skupina uvedla, že se pokusila o atentát. Skupina se označila jako hnutí „vlasteneckých vojáků a civilistů loajálních venezuelskému lidu“. Maduro událost využil k zatýkání svých odpůrců mezi politiky i v armádě.

Při projevu venezuelského prezidenta došlo k výbuchu, ministr mluví o atentátu

„V historii Venezuely se jedná o unikátní teroristický útok, který ukazuje vražednou zlomyslnost těch, kdož vše připravili ze Spojených států, z Kolumbie a odsud, z Venezuely,” sdělil ve svém proslovu do národní televize Maduro k postupu ve vyšetřování. „Dnes mohu říci, že máme přesvědčivá fakta o účasti chilských, kolumbijských a mexických diplomatů při ochraně těchto lidí, kteří spáchali teroristický útok,“ prohlásil podle agentury Reuters Maduro. Zároveň ukázal video, na němž se k zapojení do útoku přiznal mladý Venezuelan.

Tento mladík, který se identifikoval jako Henryberth Rivas, na záznamu řekl, že ho jeden ze spiklenců instruoval, aby se po útoku uchýlil na chilskou ambasádu v Caracasu. Z ní měl být „propašován“ nejprve na mexické a potom kolumbijské velvyslanectví a následně přes hranice do Kolumbie. Plán prý selhal, protože chilská ambasáda byla zavřená.

Reklama

Doporučované