Hlavní obsah

Do „Babišovy“ kliniky šly mimořádné peníze z VZP. A kontrola ukázala i další pochybení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Klinika Iscare patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše.

Reklama

aktualizováno •

Náměstek VZP dal pokyn k navyšování peněz pro soukromou kliniku Iscare. Podle kontroly ale pochybil.

Článek

Kontroloři z největší tuzemské zdravotní pojišťovny VZP uzavřeli prověřování případu soukromé kliniky Iscare, která je součástí svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše.

Tomuto zdravotnickému zařízení Všeobecná zdravotní pojišťovna během roku 2018 několikrát navýšila platby za péči – a to z původních 136 až na 200 milionů korun.

Problematické – jak uvedli kontroloři – bylo zejména zvýšení plateb od VZP těsně před koncem roku 2018.

Tehdy, jak Seznam Zprávy popsaly, přímá podřízená náměstka VZP Davida Šmehlíka 18. prosince poslala na pražskou pobočku pojišťovny e-mail, v němž žádala vyplatit mimořádné navýšení. Pokyn k tomu přitom dostala přímo od náměstka Šmehlíka.

Platby se sice navyšují proti původnímu plánu i pro jiná zdravotnická zařízení, avšak v případě „Babišovy“ kliniky šlo vyšší navýšení, než bývá standardem. Obvyklé praxi se pak vymyká i to, že poslední navýšení přišlo těsně před koncem roku, a také způsob, jakým to pojišťovna (přesněji její náměstek Šmehlík) provedla.

Závěr kontrolorů VZP, který Seznam Zprávy získaly, pak nestandardní postup v případě Iscare potvrzuje. Uvádí, že nebyl předložen žádný dokument, podle něhož by se oprávněnost přidělení peněz prověřila.

„Kontrolní skupina upozorňuje, že požadavek k realizaci třetího navýšení zaslal referent e-mailem bez bližších informací,“ napsali kontroloři VZP.

Teprve, když se pražská pobočka VZP začala ptát na důvody, proč by měla Iscare platby navýšit, poslal náměstek Šmehlík další vysvětlení.

Podle kontrolorů tím však nebylo dostatečně ohlídáno přidělení veřejných peněz. Upozornili rovněž, že způsob, jakým náměstek pojišťovny platby pro Iscare zajistil, by mohl být zneužit k podvodům – stačilo by k navýšení peněz poslat e-mail.

David Šmehlík přišel na místo náměstka největší zdravotní pojišťovny předloni 1. září. A dříve působil také jako poradce ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha.

Když se Seznam Zprávy loni náměstka na případ ptaly, svůj postup bránil tím, že chtěl zvýšit dostupnost takzvané biologické léčby pro lidi s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou.

Jenže podle kontroly z VZP se to dělo tak, že to mohlo přinést další potíže.

„Například obvinění ze zvýhodňování určitých výrobců,“ konstatuje závěr kontroly Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Kontroloři VZP se rovněž podivovali nad tím, proč byly platby navýšeny až na 200 milionů korun. Sama klinika Iscare podle nich odhadovala, že roční objem plateb za péči se bude pohybovat okolo 191 milionů.

Aby těsně před koncem roku poskytnuté peníze vyčerpala, musela by podle kontrolorů pojišťovny získat asi 130 nový pacientů. Což se Iscare nepodařilo a nakonec musela VZP zhruba 11 milionů korun vrátit zpět.

Předseda představenstva Iscare Jozef Janov odmítl, že by byli nějak zvýhodňováni. „Pro biologickou léčbu kolitidy a Crohnovy choroby je Iscare největším pracovištěm v ČR, léčíme 1400 pacientů ročně. A je nesmysl, že bychom byli nějak zvýhodňováni,“ uvedl.

„Platby od pojišťoven dostáváme na počet léčených pacientů jako kdokoliv jiný. V roce 2017 jsme dostali úhradu ve výši 160 milionů korun, na rok 2018 nám stoupl počet pacientů, proto jsme jednali o zvýšení,“ dodal Janov.

Prověřování peněz pro tuto soukromou kliniku přineslo také další zjištění. Léčba pacientů s Crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou v klinice Iscare patří k nejdražším v celém Česku. Více vyjde průměrná platba u pacientů jen ve Fakultní nemocnici Brno.

Zároveň kontrola zjistila, že mezi roky 2017 a 2018 vzrostl klinice Iscare o 24 procent počet pacientů, které tu ošetří. Zatím jinde v republice je to zhruba o deset procent více. A také platby pro zdravotnické zařízení z Babišova svěřenského fondu rostou. Mezi zmíněnými roky to bylo asi o 29 procent.

Všeobecná zdravotní pojišťovna bude navíc kliniku dále prověřovat. Třeba bude řešit, proč Iscare vykazuje výrazně nejvyšší počet pacientů, kteří se na klinice léčí na obě nemoci, jak Crohnovu chorobu, tak i ulcerózní kolitidu. A také zjistí, zda jsou objektivní důvody, že klinice oproti ostatním zdravotnickým zařízením tolik rostou platby za péči.

Reklama

Doporučované