Hlavní obsah

Do Barmy se i přes varování OSN vrátila první rodina Rohingů, mnozí ale mají z návratu strach

Do Barmy se vrátila první rodina Rohingů.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Barma po několikaměsíčním jednání s bangladéšskou vládou repatriovala první rodinu z téměř 700 000 Rohingů, kteří ze své vlasti uprchli do Bangladéše.

Článek

Do Barmy se vrátila první rodina uprchnutých Rohingů. Pětičlenná rodina v uprchlickém centru dostala podle barmské vlády základní potraviny, oblečení a kuchyňské potřeby. Od loňského léta do Bangladéše uprchlo asi 700 000 Rohingů.

První rodinu navrátilců neodradilo ani varování OSN, že Barma na přijmutí Rohingů ještě není připravená. Někteří rohingští uprchlíci se případného návratu do Barmy stále obávají; strachují se, že je tam čeká další perzekuce.

Bangladéš s Barmou se na podmínkách návratu Rohingů domluvily v lednu. Uprchlíci se mají do Barmy vrátit do dvou let a obě země se shodly na tom, jaké formuláře budou muset běženci vyplnit. Barma vybudovala dvě přijímací střediska a dočasný tábor v západobarmském Arakanském státě.

Muslimská menšina v buddhistické Barmě čelila útlaku celá desetiletí. Většina z Rohingů byla zbavena občanství v roce 1982 a zůstala bez státní příslušnosti.

OSN v minulosti prohlásila, že zásahy barmských vojáků proti Rohingům nesou známky genocidy. Barmská vláda to opakovaně popřela, o masakrech ale svědčí hromadné hroby.

Reklama

Související témata:

Doporučované