Hlavní obsah

Do baru s občankou v mobilu, na úřady z domova do pěti let, slibuje vnitro

Už nikdy žádné fronty na úřadech? Česko chce mít do pěti let všechno on-line, zaznělo v pořadu Byznys Club.Video: Markéta Bidrmanová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Do pěti let nebudete muset osobně na jediný úřad, slibuje Ministerstvo vnitra. Přes elektronický klíč v bance se kamkoli přihlásíte z domova. A až půjdete večer na pivo, legitimujete se unijní občankou v mobilu.

Článek

Bankovní identita zatím odemyká stovky služeb, ale toto číslo má brzy rychle narůst.

„Portál občana nabízí více než 330 služeb, které lze obsluhovat elektronicky. Jsou to agendy ČSSZ, e-recept, náhled do bodového konta řidiče, očkovací portál a náhled do katastru nemovitostí,“ řekl v pořadu Byznys Club Jaroslav Strouhal, náměstek ministra vnitra pro IT.

Do pěti let však vyřídíte s pomocí svého přístupu do on-line bankovnictví mnohem víc, slibuje Ministerstvo vnitra. Teď finalizuje katalog služeb, které obslouží Čechy on-line.

„Do pěti let bude občan se státem komunikovat elektronicky. Se všemi úřady u agend, kde to bude možné,“ uvedl Strouhal. K dnešnímu datu je na to připraveno 76 procent všech agend, které stát spravuje.

Kde nově odpadne vyplňování papírů a cesty na úřad? U žádosti i u vydání řidičského průkazu, žádosti o důchod anebo o voličský průkaz pro všechny volby. V září bude katalog těchto zdigitalizovaných služeb schvalovat vláda.

Aby bylo možné pustit miliony Čechů ke všem zbývajícím státním databázím, musela Sněmovna odhlasovat novelu více než 160 zákonů a předpisů. Balíček zvaný „DEPO“ v pátek podepsal prezident Miloš Zeman.

Digitální občanka pro všechny občany EU

Už teď se nechalo digitálně ztotožnit 3,7 milionu Čechů. Nejen přes bank ID, jsou i jiné cesty, třeba Moje ID, spravovaní sdružením CZ.NIC. Kritikům bankovní identity se nelíbí, že ji má automaticky přidělenou každý, kdo používá on-line bankovnictví. Někteří klienti o tom ani neví.

„Aby se spirála nastartovala, je třeba tam ty klienty dodat. Každý klient má možnost si identitu kdykoli vypnout a zapnout,“ říká Jan Blažek, ředitel společnosti Bankovní identita a.s.

Předběžný termín je rok 2025. Tehdy by se občané EU mohli prokazovat občanským průkazem nahraným v mobilu.
Jaroslav Strouhal, náměstek ministra vnitra pro IT

Podle experta na umělou inteligenci Michala Pěchoučka, technologického ředitele Avastu, by se digitální ztotožnění pro každého mělo stát standardem: „Abych mohl, když mi bude 19 a budu chtít jít do baru dát si panáka, z telefonu ukázat, že je mi 19. Taková občanka.“

A digitální občanka, třeba nahraná v mobilu, už je také na cestě. „Předběžný termín je rok 2025, kdy by se občané EU mohli prokazovat občanským průkazem nahraným v mobilu. V tuto chvíli na Evropské komisi probíhá intenzivní diskuse,“ řekl náměstek Strouhal.

Sjednat hypotéku i přepsat energie na pár kliků

Od 1. června smí klienty skrze bank ID ztotožňovat i soukromé firmy.

„Je připojených 19 firem a dalších 21 pracuje na tom, aby službu bankovní identity využívaly. Můj odhad do konce roku je 80 až 90, které budou službu využívat,“ předpovídá Jan Blažek, ředitel společnosti Bankovní identita a.s.

Anketa

Používáte bankovní identitu?
Ano
39,1 %
Ne
60,9 %
Celkem hlasovalo 1158 čtenářů.

K jakým službám se na dálku otevřou dveře? Největší zájem o tento nástroj mají společnosti z oborů pojišťovnictví, poskytování elektřiny, utilities, poskytování sázkových služeb.

Někteří klienti mají strach z toho, že se jejich banka provozováním digitální identity stává „velkým bratrem“, který všechno sleduje. A že by se jejich citlivá data, třeba o tom, odkud a kam jim chodí peníze na účet, mohla dostat státu nebo soukromým firmám.

To zástupce bank, které bank ID poskytují, odmítá: „Klient vždy na obrazovce vidí, které údaje bude banka nebo stát předávat třetí straně. A musí to vždycky odsouhlasit,“ říká Jan Blažek.

Reklama

Doporučované