Hlavní obsah

Do Benátek míří zástupy filmových hvězd. Pošle letošní festival nějaký snímek opět pro Oscara?

Začal filmový festival v Benátkách, dorazí Clooney, Redford, Damon a dalšíVideo: AP

 

Reklama

Podle ředitele festivalu bude letošní ročník co do počtu filmových tváří nejhvězdnější za poslední dobu.

Článek

V Benátkách začal 74. ročník nejstaršího filmového festivalu světa. Otevřel ho satirický snímek Downsizing (Zmenšování) amerického režiséra Alexandera Payna. Letošní ročník festivalu také poprvé zavádí novou sekci nazvanou Virtual reality. Přehlídka potrvá do 9. září.

„Robert Redford, Jane Fondová, Judi Denchová, Charlotte Ramplingová. Kdo ještě? A pak tu budeme poprvé mít Jennifer Lawrencovou, přijede Javier Bardem se dvěma filmy, stejně jako Matt Damon, je to dlouhý seznam. Kdo ještě? Zapomínám. Je to opravdu dlouhý seznam,“ snažil se ředitel festivalu Alberto Barbera vyjmenovat nejzvučnější jména. Seznam celebrit, které mají letos dorazit, je nejdelší za posledních několik let.

Další hvězdné jméno, George Clooney, má prý benátský festival obzvláště rád. Letos dorazí se svou chotí Amal, známou libanonskou právničkou. Po červeném koberci se projde i další hvězdná dvojice - Javier Bardem s Penélope Cruzovou. Americký režisér Darren Aronofsky se během natáčení dlouho očekávaného hororu Mother! sblížil s herečkou Jennifer Lawrencovou a jeho snímek patří k horkým želízkům v ohni soutěžní sekce.

Mezi filmy, které se utkají o hlavní cenu festivalu - Zlatého lva, patří i Clooneyho film Suburbicon, The Shape of Water režiséra Guillerma del Tora a černá komedie Martina McDonagha Three Billboards Outside Ebbing, Missouri.

Své nové filmy v soutěžní sekci dále představí i čínský umělec Aj Wej-wej, který přivezl dokument o uprchlické krizi Human Flow (Lidský proud). Agentura ANSA upozornila, že tematikou migrace a Středomoří se zabývá vícero snímků v hlavní soutěži i dalších sekcích.

Některé snímky, které se na festivalu v minulosti představily, posléze dosáhly na ceny americké filmové akademie. Zlaté Oscary získal například film Gravitace se Sandrou Bullockovou a Georgem Clooneym či loni uvedený muzikál La La Land.

Reklama

Doporučované