Hlavní obsah

Do boje o křeslo thajského premiéra vstoupila transgender žena

V Thajsku kandiduje na premiérský post transgender žena Pauline Ngarmpringová.Video: AP, Reuters

 

Reklama

Jako muž byl ředitelem a propagátorem sportu, dobře známým ve světě thajského fotbalu. S novým jménem i pohlavím se Pauline Ngarmpringová nyní snaží uspět v boji o křeslo thajské premiérky.

Článek

52letá trasgender žena Pauline Ngarmpringová je jedním ze tří kandidátů strany Mahachon, která v 500členné Sněmovně reprezentantů bojuje o zhruba 200 křesel. Ze všech kandidátů zmíněné strany je 20 otevřeně LGBT.

Kandidaturou chce Pauline přinést naději lidem na okraji společnosti a otevřít politické kruhy budoucím generacím LGBT. Ne vždy se ale kandidátka setkává s kladnými reakcemi. „V dnešní době lidé říkají ‚ty jsi transgender? Ty se chceš stát naším premiérem? Bude to legrační a velmi zvláštní příběh.‘ To si ale nemyslím. Věřím, že bez ohledu na to, kdo nebo co jste, máte svou cenu. Milujte sami sebe a sdílejte to s ostatními," řekla pro agenturu Reuters Ngarmpringová.

Více než měsíc před volbami vyšla transgender kandidátka do ulic Bangkoku, které jsou známé pro svůj noční život. V oblastech nočních barů, levných hotelů a masáží pracuje mnoho vykořisťovaných lidí. Právě těm chce kandidátka naslouchat a pomoci.

Thajská volební komise v pondělí z klání o premiérský post vyloučila sestru thajského krále Ubolratanu Radžakanjaovou. Podle krále je plán princezny vstoupit do politiky nevhodný a neústavní. Jasným favoritem březnového hlasování tak zůstává dosavadní premiér Čan-Oča.

Reklama

Doporučované