Hlavní obsah

Do Brna připlul Titanic. Originální výstava láká na šperky i kusy lodi

Lidé se projdou kajutami první i třetí třídy a odpočinou si v luxusní francouzské kavárně. Atrakcemi jsou ledovec nebo fotka ve stylu legendární filmové scény.Video: Filip Kříž, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stovky unikátních předmětů i rekonstrukce paluby si mohou prohlédnout návštěvníci brněnského výstaviště. Do konce března 2019 tu bude k vidění expozice věnovaná Titaniku. Součástí jsou i modely zapůjčené technickým muzeem.

Článek

Na brněnské výstaviště mohou od úterý zamířit fanoušci Titaniku. Začala tu výstava, která lidem přiblíží příběh legendárního parníku, který v roce 1912 narazil na ledovec a ztroskotal. Návštěvníci se také dozvědí, jak se na jeho stavbě podíleli Češi a jaký byl osud jednotlivých cestujících.

Výstava zabírá celý pavilon C a její součástí je více než stovka originálních exponátů. „Pro technicky založené tu jsou části strojovny nebo nýty, ženy ocení šperky nebo kabelky,“ řekla kurátorka výstavy Květa Havelková. Součástí jsou i rekonstrukce prostor. Lidé se tak projdou kajutami první i třetí třídy a odpočinou v luxusní francouzské kavárně. Atrakcemi jsou ledovec nebo fotka ve stylu legendární filmové scény.

Důležitou roli hraje příběh artefaktů. „Lidé si vozili věci jako vzpomínky na Evropu a na svou rodinu,“ řekla Havelková. „Výstava má lidem přinést zážitek,“ vysvětlila. To potvrzuje i vstupenka, která je spjata se skutečným cestujícím z Titaniku. „Návštěvník zjistí jeho stručný životní příběh a v průběhu prohlídky se dozví, jak dopadl,“ upřesnila Havelková.

Návštěvníkům se výstava většinou líbila. „Chtěla jsem na ni do Irska, jsem ráda, že se dostala k nám,“ řekla Daniela Večeřová. Někteří kvůli výstavě přijeli z ciziny. „Přijeli jsme s dětmi ze Slovenska,“ dodala další návštěvnice. Je to také poslední možnost, kdy si mohou zájemci exponáty prohlédnout. „Sbírka byla prodána do soukromých rukou a není jasné, co s ní bude dál,“ sdělila Havelková.

Výstavu Titanic už mohli lidé navštívit v Praze, Bratislavě nebo Budapešti. „Brněnská expozice je ale ze všech největší,“ dodala Havelková. Obsahuje i památky ze soukromých sbírek nebo modely, které zapůjčilo Technické muzeum v Brně. „Zapůjčili jsme dobový automobil Austro Daimler 1911, parní lokomotivu a parní stroj,“ upřesnila tisková mluvčí Šárka Motalová.

Navštívit Titanic mohou zvědavci do konce března příštího roku. Dětská vstupenka začíná na 190 korunách, dospělí zaplatí přes týden tři sta, o víkendu 350 korun. Otevřeno je každý den od devíti do 20 hodin večer, kvůli rozsáhlosti se vstup uzavírá po 18. hodině. Pro děti je připraven speciální program.

Reklama

Související témata:

Doporučované