Hlavní obsah

Komisi pro kontrolu GIBS bude řídit Babišův poslanec Jiří Mašek

V čele komise pro kontrolu GIBS bude Jiří Mašek z ANO (první vlevo).Video: Pavlína Kosová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Ve volbě dostal víc hlasů než kandidáti ODS a Pirátů. Ti se o post ucházeli už v minulé volbě, Mašek kandidoval premiérově.

Článek

Předsedou sněmovní komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů se stal poslanec Babišova hnutí ANO Jiří Mašek.

Tajná volba předsedy jedné ze sněmovních komisí se konala ve středu už poněkolikáté. Celkově zvolení předsedy, který se ujme funkce, trvalo řadu týdnů.

Volba se totiž na dlouho zadrhla na kandidátovi komunistů Zdeňku Ondráčkovi, expolicistovi, jenž začínal v komunistickém režimu policejní kariéru jako příslušník Pohotovostního pluku Veřejné bezpečnosti.

Ondráček navzdory tlaku veřejnosti a odporu velké části Sněmovny byl dokonce předsedou zvolen, ale krátce poté na funkci rezignoval. Nyní už ho komunisté do volby nenominovali.

Ondráček je od loňského prosince místopředsedou bezpečnostního výboru, od poloviny března vede podvýbor pro policii a bezpečnostní služby. Stejný podvýbor vedl i v minulém volebním období.

Generální inspekce bezpečnostních sborů je momentálně politicky sledovanou institucí.

Její ředitel Michal Murín v úterý rezignoval poté, co se na několik týdnů octl pod tlakem premiéra Andreje Babiše, z jehož hnutí nový předseda sněmovní komise přichází.

GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci. Babiš to sice popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce.

Sněmovní opozice soudí, že se Babišova vláda snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Premiérův postup kritizuje i kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

Reklama

Doporučované