Hlavní obsah

Do Česka přichází čtvrtá průmyslová revoluce. Premiér: Volby rozhodují lidé, kteří se bojí o práci

 

Reklama

Jak se vyrovnat s nástupem nových technologií, řeší na konferenci o budoucnosti práce premiér Bohuslav Sobotka a část české vlády.

Článek

Česko se musí začít připravovat na čtvrtou revoluci na trhu práce, shodují se politici, experti i odboráři. Takzvaný Průmysl 4.0 počítá s masivní digitalizací továren, místo lidí část výroby převezou roboti.

Státy musí najít způsob, jak se na změny připravit. Šéf odborů Josef Středula varuje, že největší problémy budou mít země, které fungují jako levné montovny pro rozvinutější země. Tedy právě Česko.

Premiér Bohuslav Sobotka při zahájení konference vyjádřil obavy o osud zaměstnanců, kteří se s příchodem modernějších technologií nedokážou vyrovnat. Není podle něj pochyb o tom, že lidé frustrovaní ze sociální nerovnosti, kteří se bojí o budoucnost a práci, význnamně ovlivňují volby u nás i v Evropě.

„Největší příležitost se otevírá v digitalizaci. Je v našem zájmu, aby digitalizace neznamenala úbytek pracovních míst, ale aby znamenala navýšení kvalifikovaných pozic s důstojným ohodnocením," uvedl Sobotka.

Nové pozice i celé obory sice podle odborníků s nástupem Průmyslu 4.0 vzniknou, jenže na ně budou potřeba pracovníci s odbornějším vzděláním, kteří v Česku zatím chybí. „Uvědomujeme si, že pro každého musí automaticky nové technologie znamenat okamžité benefity. Proto je potřeba přizpůsobit vzdělání a mít sociální zabezpečení," dodal premiér.

O plánech Ministerstva práce a sociálních věcí i jak se vyrovnat s technologickým pokrokem, bude na konferenci mluvit ministryně Michaela Marksová.

Reklama

Doporučované