Hlavní obsah

Do Česka přichází za prací více lidí, než kolik jich odchází

Do ČR více lidí za prací přichází, než odchází.Video: Jan Marek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Česká republika je v poměru přílivu ku odlivu pracovních sil na druhém nejlepším místě v regionu střední a východní Evropy. Lépe je na tom již pouze Rakousko.

Článek

Celkem do Česka mezi roky 2000 a 2015 přišlo o 3,5 procenta více lidí, než kolik jich ze země odešlo. Atraktivnější pracovní trh nabídlo ve středoevropském regionu pouze Rakousko (plus 7,4 procenta). Přebytek příchozích pracovníků nad těmi, kteří zamířili do zahraničí, zaznamenalo ještě Maďarsko (1,1 procenta), Slovinsko ( 0,4 procenta) a Slovensko (0,1 procenta). Ze zemí, které v tomto období rozšířily EU, bylo Česko z pohledu migrace pracovních sil nejúspěšnější.

Ve zkoumaných 17 středoevropských a východoevropských zemích zaujímá Česko druhou pozici (za Rakouskem) i v kritériu spokojenosti s celkovým životním standardem. Co se týče spokojenosti pracovníků s výší měsíční mzdy, obsadilo Česko čtvrté místo v regionu. Spokojenější se svým finančním ohodnocením jsou lidé v Rakousku, Slovinsku a také v Litvě.

Odliv mozků do zahraničí

Nebezpečím pro středoevropský region je podle studie odliv mozků do zahraničí. „Ti nejlepší a nejbystřejší příliš často odcházejí, ať již kvůli zpomalujícím ekonomikám, nebo jednoduše z důvodu lákavějších příležitostí v zahraničí,” uvedla zpráva.

Jedním ze zásadních úkolů pro Česko a ostatní země v regionu je podle analytiků Legatum Institute vytvoření podmínek, které nová generace takzvaných mileniálů očekává ke své práci. Slovensko a Polsko již představily programy na zpětné přilákání kvalifikovaných pracovníků, kteří se v minulosti vydali do zahraničí za lepšími podmínkami.

Migrační tendence zůstanou

Migrace lidí, včetně migrace ilegálních přistěhovalců, zůstane podle zprávy výzvou během celé následující dekády.

„Způsob, jakým se (migranti) budou integrovat do stávajících kultur, jaké pracovní pozice budou vykonávat a kdy odejdou domů, jsou zásadními otázkami, které budou řešit jak politici, tak občané,” upozornila zpráva Prosperity Report.

Další úspěch Česka bude záviset i na tom, jak se dokáže vypořádat se svými největšími komparativními slabinami. Těmi jsou zejména zdlouhavý proces při zakládání obchodních společností a nižší transparentnost rozhodování ve veřejném sektoru. Celkově zaujímá Česká republika podle Legatum indexu prosperity 26. místo mezi 149 zeměmi.

Reklama

Doporučované